Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΡΩΣΙΑ: Εκτεταμένα επεισόδια στη Μόσχα μετά την δολοφονία νεαρού Μοσχοβίτη από μετανάστη

Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε περίπου 380 άτομα κατά τη διάρκεια μαζικών ταραχών σε μια νότια συνοικία της πόλης. Ένα πλήθος από ντόπιους και εθνικιστές επιτέθηκαν σε μια αποθήκη που έχουν άτομα από το Καύκασο, κατηγορώντας έναν μετανάστη από τον Βόρειο Καύκασο για το θανατηφόρο μαχαίρωμα ενός νεαρού Μοσχοβίτη του Egor Shcherbakov (φώτο κάτω).

Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία "Ηφαίστειο" και ήρθη μόνο μετά τα μεσάνυχτα που η δημόσια τάξη είχε αποκατασταθεί. Το σχέδιο, που τέθηκε σε ισχύ το απόγευμα, έφερε δυνάμεις των ΜΑΤ στον τόπο των συγκρούσεων και έθεσε αστυνομικούς σε όλη την πόλη σε κατάσταση συναγερμού.

Από τα μεσάνυχτα οι δρόμοι ήταν σχεδόν έρημοι, ενώ 380 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Το πλήθος την Κυριακή επιτέθηκε σε μια αποθήκη λαχανικών στη νότια περιοχή του Biryulyovo, εκσφενδονίζοντας πέτρες, σπάζοντας τους υπαίθριους πάγκους και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι το πλήθος ήταν περίπου 350 άτομα, οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές ήταν 1000.

Μερικές από τις πιο επιθετικές συμμετέχοντες της αναταραχής συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και προσπάθησαν να μπλοκάρουν το δρόμο μετά από πολλά άτομα συνελήφθησαν και εξαναγκάζονται σε βαν της αστυνομίας .

Το ξέσπασμα της βίας ήρθε όταν ένα εξοργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε ζητώντας  από την αστυνομία να βρει το δολοφόνο του 25χρονου Ρωσου, ο οποίος μαχαιρώθηκε την Πέμπτη, από έναν άνδρα από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία.

Οι ντόπιοι επιτέθηκαν στις αρχές, κατηγορώντας τες ότι καλύπτουν το κύμα εγκληματικότητας των μεταναστών και την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή.

Την Κυριακή περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο ερειπωμένο εμπορικό κέντρο και φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρουν το κοντινό δρόμο. Ο όχλος άρχισε να ρίχνει μπουκάλια στα ΜΑΤ, οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Η αστυνομία αντέδρασε δυναμικά και άρχισε να χτυπά τον οποιονδήποτε ακόμα και δημοσιογράφους.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης ελικόπτερα για να παρακολουθεί την κατάσταση.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη σε όλη την περιοχή, με αστυνομικές πηγές να λένε ότι ξέσπασε και μια συμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας και μιας ομάδας ανδρών από τον Καύκασο. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα μετά το περιστατικό και ένας ακόμη τραυματίας αρνήθηκε να νοσηλευτεί.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού.

Οι κάτοικοι της περιοχής Biryulyovo στη νότια Μόσχα βγήκαν στους δρόμους μετά το θανατηφόρο μαχαίρωμα στον EgorShcherbakov. Αργά την Πέμπτη το βράδυ , όταν ο Shcherbakovκαι η φίλη του περπατούσαν στο δρόμο πηγαίνοντας στο σπίτι τους, το νεαρό ζευγάρι δέχθηκε επίθεση από έναν άγνωστο άνδρα που μαχαίρωσε τον Shcherbakov.

Η φίλη του Shcherbakov περιέγραψε τον δράστη, ως έναν άντρα από την περιοχή του Καυκάσου και είπε ότι είχε επιτεθεί στο φίλο της αφού προηγουμένως την παρενοχλούσε (πάνω: φώτο του φερόμενου δράστη από κάμερα).

Το Σάββατο μια ομάδα από περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθούν στην περιοχή, καλώντας την αστυνομία να βρει και να τιμωρήσει τον εγκληματία. Ζήτησαν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας της περιοχής και το κλείσιμο μιας αποθήκης λαχανικών στην οποία εργάζονται πολλοί μετανάστες.

Ωστόσο, η διαμαρτυρία που ακολούθησε την Κυριακή μετατράπηκε σε βίαιη καθώς εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο - προσπαθώντας να το πυρπολήσουν. Μια άλλη ομάδα φέρεται να ξέσπασε σε καταστήματα τα οποία και λεηλάτησαν.

Παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας το πλήθος αρνήθηκε να διαλυθεί και συνέχιζε να φωνάζει εθνικιστικά συνθήματα.

Μάρτυρες είπαν ότι πολλοί από εκείνους που συμμετέχουν στις ταραχές της Κυριακής ήταν μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών ομάδων.

Η φίλη του Egor είπε ότι ήταν εναντίον τέτοιων διαμαρτυριών, καθώς δεν ήθελε την ανάφλεξη «συγκρούσεων μεταξύ εθνοτήτων». «Ξέρω ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Moskva 24.

Η αστυνομία της Μόσχας υποσχέθηκε να καταβάλει έως και ένα εκατομμύριο ρούβλια για πληροφορίες που θα βοηθήσουν να εντοπιστεί και να βρεθεί ο ύποπτος της δολοφονίας .

Περίπου 80 λαθρομετανάστες τέθηκαν υπό κράτηση, καθώς η έρευνα για τη δολοφονία του υπόπτου συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Νότιας Διοικητικής περιφέρειας της Μόσχας έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το νέο ίδρυμα θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται σε παράνομους μετανάστες, στην περιπολία των δρόμων και την αξιοποίηση αναφορών από τους πολίτες.

Η αστυνομία έχει κλείσει την πρόσβαση του κοινού στην κεντρική πλατεία Manezhnaya της Μόσχας και την αυξημένη παρουσία σε γύρω δρόμους. Η αστυνομία χρησιμοποιεί μεταλλικές περιφράξεις για να αποκλείσουν μέρος της πλατείας. 

Νωρίτερα , ορισμένοι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να παροτρύνουν διαδηλωτές να έρθουν στην πλατεία Manezhnaya, η οποία ήταν ο τόπος μιας από τις χειρότερες εθνικιστικές ταραχές της Ρωσίας σχεδόν πριν από τρία χρόνια .

Στις 11 Δεκεμβρίου 2010, περίπου 5.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία κοντά στο Κρεμλίνο για να τιμήσουν το θάνατο ενός οπαδού της Σπαρτάκ Μόσχας, του 28χρονου Egor Sviridov, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια φιλονικία με μια ομάδα ανδρών από το Βόρειο Καύκασο. Ωστόσο, αυτό που ξεκίνησε ως μια ειρηνική διαμαρτυρία μετατράπηκε σε βίαιη διαδήλωση με οπαδούς και εθνικιστές να συγκρούονται με την αστυνομία. Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.
 
Μετά το περιστατικό στην πλατεία Manezhnyaya, οι αρχές ενέτειναν τον αγώνα κατά του «εξτρεμισμού» και της «ξενοφοβίας». Η κυβέρνηση σκλήρυνε επίσης την τιμωρία για την οργάνωση της παράνομης μετανάστευσης.

Ωστόσο , η κατάσταση παραμένει τεταμένη στη Ρωσία – όπου ζουν περίπου 185 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι κάτοικοι της νοτιο- ανατολικής πόληςPugachyov οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις απαιτώντας την μετακίνηση από την περιοχή των Τσετσένων, μετά από την δολοφονία ενός Ρώσου από ένα νεαρό Τσετσένο.

Η εσωτερική μετανάστευση έχει γνωρίσει άνοδο τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε εθνοτικές εντάσεις. Εκατομμύρια μετανάστες έρχονται επίσης στη Ρωσία από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αναζητώντας εργασία και καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε την άνοιξη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στη Ρωσία και 11 εκατομμύρια νόμιμοι. Ωστόσο, ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στα 10-12 εκατομμύρια.


 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

http://redskywarning.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου