Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ: Γυαλιά Google από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για διασταύρωση στοιχείων "υπόπτων και άλλων"


Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης παίρνει μια σελίδα από το playbook του RoboCop – για να εξοπλίσει τους αστυνομικούς με τα Google Glass έτσι ώστε η ιστορία της ζωής ενός υπόπτου να μπορεί να περάσει μπροστά στα μάτια τους.

Αστυνομικές πηγές είπαν στη New York Post ότι το τμήμα αγόρασε μερικά ζευγάρια των φουτουριστικών γυαλιών και έκανε δοκιμές με την ελπίδα της χρήσης τους στο πεδίο της δράσης.

«Είναι στα αρχικά στάδια», είπε μια πηγή του NYPD. «Κάποιοι άνθρωποι τα δοκιμάζουν».

Τα γυαλιά υψηλής τεχνολογίας – που ενσωματώνουν ένα Μηχανογραφημένο περιβάλλον στο πεδίο όρασης του χρήστη - θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους αστυνομικούς να βλέπουν αμέσως τον φάκελο ενός υπόπτου που συλλαμβάνουν, τις φωτογραφίες του και άλλες βασικές πληροφορίες.

«Αν δουλέψει, θα μπορούσε να είναι πολύ ευεργετικό για έναν αστυνομικό σε περιπολία που μπαίνει σε ένα κτίριο φορώντας τα γυαλιά», είπε η πηγή.

«Θα ήταν σαν τον Εξολοθρευτή. Περνάς δίπλα από κάποιον και μπορείς να πάρεις πληροφορίες για το ποιος είναι και αν είναι καταζητούμενος με το ένταλμα να εμφανίζεται στην οθόνη των γυαλιών.

«Μπορείς να αναγνωρίσεις τους κακούς μέσα σε δευτερόλεπτα».

Εκτός από την παροχή άμεσης πρόσβασης στο Internet στους αστυνομικούς, τα γυαλιά Google θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή ήχου και βίντεο των υπόπτωνκαι άλλων ατόμων.

«Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια των αστυνομικών», δήλωσε η πηγή. «Είναι μια νίκη για τους αστυνομικούς και το κοινό».

Το καλοκαίρι του 2013, ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης να βρει τρόπους ώστε να σταματήσει την παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των μειονοτήτων. Στα πλαίσια μάλιστα της συγκεκριμένης δικαστικής εντολής προτάθηκε η χρήση καμερών που μπορούν να φορεθούν (wearable cameras) σε πέντε αστυνομικούς σταθμούς, όπου παρατηρήθηκαν κρούσματααμφιλεγόμενων τακτικών έρευνας.

Όπως έχουν δείξει έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση καμερών που «παρακολουθεί» τις κινήσεις αστυνομικών οργάνων, έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ενδεχομένως το Google Glass να έρχεται να καλύψει τη συγκεκριμένη απαίτηση.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου