Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η Ουκρανία μπροστά στο φάσμα του εθνικού διχασμού

Η Ουκρανία μπροστά στο φάσμα του εθνικού διχασμού

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί - Οι στενοί συνεργάτες της πρώην προέδρου τοποθετήθηκαν στις θέσεις του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών - Ουδετερότητα διακηρύσσει, για την ώρα, ο στρατός

Ολοένα και πιο κοντά στον εθνικό διχασμό και την οριστική διχοτόμηση δείχνει να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ουκρανία μετά τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θέλουν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες και τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να αναμένουν στο Κίεβο την απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο.

Το απόγευμα του Σαββάτου η Ουκρανική βουλή με ψήφους 308 υπέρ και καμία κατά αποφάσισε να καθαιρέσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του και να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου κατηγορώντας τον για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιανουκόβιτς: Δεν παραιτούμαι

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του το μεσημέρι του Σαββάτου από το Χάρκοβο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ώρες και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απόπειρα πραξικοπήματος τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και συμπλήρωσε: «Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα».

Όπως είπε στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR, «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».



Ενδεικτικό πάντως της σύγχυσης που επικρατεί όσον αφορά την τύχη και τις αποφάσεις του Ουκρανού προέδρου είναι ότι την ώρα που μεταδιδόταν το μήνυμά του ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν, επικαλούμενα πληροφορίες από αξιωματούχους, ότι ο Γιανουκόβιτς έχει λάβει την απόφαση να παραιτηθεί.

Όσον αφορά την απελευθέρωση της Τιμοσένκο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει και ίσως χρειαστούν και περισσότερες από δύο ώρες για να ολοκληρωθεί. Οι δυνάμεις που την στηρίζουν έχουν φροντίσει, στο μεταξύ, συνεργάτες της πρώην προέδρου να τοπετηθούν σε νευραλγικά πόστα όπως η θέση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών (σ.σ. στο υπουργείο Εσωτερικών υπάγονται οι αστυνομικές δυνάμεις).

Σχεδιάζεται ανεξάρτητη νοτιανατολική Ουκρανία υπό ρωσική προστασία 

Λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωποι από τις νοτιανατολικές επαρχίες και την Κριμαία που συνεδρίασαν, επίσης, στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κίεβο και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την απόσχιση των περιοχών τους και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τοπικός κυβερνήτης, Μιχαήλ Ντόμπκιν, πάντως, φέρεται να επιστρατεύει εθελοντές για να προστατεύσουν ακόμη και με χρήση βίας την περιοχή από τους διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Υπ. Άμυνας: Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναμειχθούν 

Για την ώρα, πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις διακηρύσσουν, δια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την ουδετερότητά τους. «Οι δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας βρίσκονται στις μονάδες τους και πραγματοποιούν προγραμματισμένες ασκήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πιστές στο συνταγματικό τους καθήκον και δεν μπορούν να εμπλακούν στην εσωτερική πολιτική διαμάχη» ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου.

http://www.protothema.gr/world/article/355783/i-oukrania-brosta-sto-fasma-tou-ethnikou-dihasmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου