Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στους 25 οι νεκροί στην Ουκρανία


Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των νέων σφοδρών συγκρούσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή επισήμως σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».
«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», επισήμανε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».
«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Άκαρπη η συνάντηση Γιανουκόβιτς - Κλίτσκο
Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.
«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.
Νέα επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας
Εν τω μεταξύ, από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (02.00 GMT) είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, καθώς στην αμέσως προηγούμενη αστυνομική επέμβαση, όπως ανέφεραν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα.
Νωρίτερα άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι διαδηλωτές κατέσχεσαν όπλα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια στρατιωτική μονάδα. Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ, περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτήρια, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.
Στους 25 οι νεκροί
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί από από τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο ανέρχονται σε 25.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί.
Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.
EURONEWS
Ουκρανία: Ταραχές και στην πόλη Λβιβ
Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μεταδίδουν ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, αρκετοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Γιανουκόβιτς
Να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου κάλεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου» και ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο «να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, απ΄ όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας « δεν θα λύσει αυτή την κρίση».
Πηγές: naftemporiki,ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου