Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Γεωπολιτικό σκάκι» παίζεται στην Ουκρανία



του Μάρκο Πόλο

«Τα όμορφα λόγια δεν αλλάζουν την πραγματικότητα» διεμήνυσε για άλλη μια φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορώντας την ΕΕ για απροσχημάτιστη ανάμειξη στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Ο Λαβρόφ συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, στην Μόσχα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λαβρόφ συμφώνησε με τις δηλώσεις του Σταϊμάγιερ περί «αναγκαιότητας να μην μετατραπεί η Ουκρανία σε γεωπολιτικό σκάκι» και περί «εξεύρεσης λύσης στο Κίεβο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους».

Συμπλήρωσε όμως δεικτικά ότι «όταν προσπαθεί κάποιος να τραβήξει την Ουκρανία προς την μία πλευρά, λέγοντάς της ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ΕΕ ή στην Ρωσία, τότε ουσιαστικά αυτός ο κάποιος, δηλαδή η ΕΕ, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ζώνη επιρροής», δηλαδή «παίζει γεωπολιτικό σκάκι». Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να «τελειώσει επιτέλους η πολιτικοποίηση του ζητήματος το οποίο ουσιαστικά αφορά οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «δεν φαίνεται τόσο σωστό και ευγενικό να μιλά κανείς για ελευθερία επιλογών και την ίδια στιγμή, να στέλνει καθημερινά αντιπροσώπους, χωρίς επίσημη πρόσκληση, για να περάσουν χρόνο στο Κίεβο προσπαθώντας να πείσουν την ουκρανική ηγεσία να επιλέξει αυτό που προωθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ». Ως πλέον πρόσφατη παράδειγμα (γιατί όντως στο Κίεβο έχει παρελάσει πληθώρα Ευρωπαίων αξιωματούχων) ανέφερε την επίσκεψη, την Πέμπτη, του Ευρωπαίου επιτρόπου διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος και αυτός κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να συμφωνήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίας και θα ενισχύει τις κοινοβουλευτικές, κατηγορώντας επίσης τις αρχές για κακοποίηση των διαδηλωτών.

Ο Σταϊνμάγιερ ανταπάντησε ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποιου είδους «ανταγωνισμός» ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση με επίκεντρο την Ουκρανία. Υποστήριξε ότι η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτού του είδους ο ανταγωνισμός «δεν βοηθά» και έκανε λόγο για «επιβίωση» παλαιών αντιλήψεων εκατέρωθεν περί Δύσης και Ανατολής. Απέφυγε πάντως να σχολιάσει την πληροφορία ότι την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τους δύο γνωστότερους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον νεοφώτιστο πολιτικό, πρώην πυγμάχο που κατοικεί στη Γερμανία και ηγείται της Ουκρανικής Δημοκρατικής Ένωσης για την Μεταρρύθμιση και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του μετεξελιγμένου κόμματος της Γιούλα Τιμοσένκο (που παραμένει φυλακισμένη για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά), «Γη των Προγόνων». Οι επικεφαλής των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων που έχουν αισθητότατη παρουσία στους κόλπους της φιλο-ΕΕ αντιπολίτευσης, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν προσκαλούνται στις επίσημες συναντήσεις.

Κατά τις συνομιλίες στην Μόσχα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται επίσης να πρότεινε την ανάληψη κάποιου είδους διαμεσολάβησης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία από έναν μεγάλο οργανισμό, όπως πχ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Μόσχα συμφώνησε ως προς την ιδέα, όχι απαραίτητα στο διαμεσολαβητή. Το σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία είναι αυτή που θα πρέπει να απευθύνει την πρόσκληση. Από την άλλη, η Μόσχα επανέλαβε την επιθυμία της για «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ και περισσότερο ανάμεσα στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν) και την ΕΕ.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διαρροές από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Νούλαντ που «μοίραζε» και οφίτσια σε μια νέα ουκρανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η αντιπαράθεση για το ουκρανικό «μήλον της έριδος» κλιμακώνεται. Το διακύβευμα είναι υψίστης σημασίας: ενεργειακός δρόμος για την ενεργοβόρα ευρωπαϊκή αγορά, «προκεχωρημένο φυλάκιο» κατά μήκος των ρωσικών συνόρων που ο έλεγχός του θα είναι καθοριστικός για το αν θα «επεκταθεί» οικονομικά η Μόσχα προς τα δυτικά ή η ΕΕ και οι ΗΠΑ προς ανατολάς. Παράλληλα παραμένει πρόσφορο «έδαφος» προς εκμετάλλευση ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων με τον ουκρανικό λαό αποκαμωμένο από χρόνια φτώχειας, ανεργίας και κατακόρυφης εξαθλίωσης που ακολούθησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και πρόθυμο να δεχτεί τα πάντα για να έχει μεροκάματο. Υπό την έννοια αυτή, πλησιάζει πολύ στην πραγματικότητα η εκτίμηση του Λαβρόφ σε άρθρο του στην ρωσική «Κομμερσάντ» ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ «έφτασαν σε, μια κάποιου είδους, στιγμή της αλήθειας» με αφορμή την Ουκρανία.

http://www.antinews.gr/KOSMOS/Geopolitiko-skaki-paizetai-sten-Oukrania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου