Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας παρουσιάστηκε πρώτα στους διαδηλωτές


Ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Απομένει η έγκρισή της από το κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Το Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρσένι Γιατσένιουκ.
Ο Γιατσένιουκ είναι αρχηγός του κόμματος «Πατρίδα» το οποίο είχε ιδρύσει η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του ανατραπέντα προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλα Τιμοσένκο.
Ο διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρέσβης στη Φιλανδία κα την Ισλανδία Αντρέι Ντέστσιτσια προτείνεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών
Στο πόστο του γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβάνει ο Αντρέι Παρούμπι, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες ήταν επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο Ολεξάντερ Σλάπακ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Ολεξάντερ Τουρτσινόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες στο κόσμο προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία.
Όπως είπε τα στελέχη της κυβέρνησης είναι καταδικασμένα να «καούν» μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες που θα παραμείνουν στην εξουσία, εξαιτίας των πολιτικών που θα εφαρμόσουν, «αλλά αυτό είναι το καθήκον τους προς τη χώρα» τόνισε.
Είναι αναγκαίο, συνέχισε, έτσι ώστε να μπορέσει ο λαός να έχει και πάλι φυσιολογική ζωή.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου