Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Γάλλοι εργαζόμενοι στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης

 
Πρόσφατη μελέτη της παριζιάνικης εταιρείας συμβούλων Technologia διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ψυχολογικά
Πολλοί φαντάζονται τη Γαλλία ως τη χώρα των ατελείωτων διακοπών και των χαλαρών γευμάτων. Ωστόσο, ενώ υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό, η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι τελείως διαφορετική. Μια πρόσφατη μελέτη της παριζιάνικης εταιρείας συμβούλων Technologia διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ψυχολογικά. Οι ιστορίες που σχετίζονται με αυτοκτονίες σε χώρους εργασίας πληθαίνουν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια και τα στατιστικά στοιχεία τις υποστηρίζουν.
Δύο κολοσσοί στα δικαστήρια
Δύο από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις αφορούν την France Telecom και τη Renault. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Didier Lombard, και δύο κορυφαία στελέχη παραιτήθηκαν στις αρχές του 2010, μετά από 35 αυτοκτονίες το 2008 και το 2009. Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, τον Μάιο του 2012, μαζί με την ίδια την εταιρεία, για παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό εφετείο κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία Renault για βαριά αμέλεια, τον Μάιο του 2012, σε σχέση με τρεις αυτοκτονίες το 2006 και το 2007.
Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο , η αυτοκτονία ενός υπαλλήλου της Orange στο μετρό του Παρισιού ενίσχυσε τη συζήτηση με την CGT, τη δεύτερη μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Γαλλίας , που υποστήριζε ότι θα μπορούσε να συνδέεται με τις πιέσεις στην εργασία. Μια δήλωση της Orange ανάφερε ότι ο εργαζόμενος φαινόταν να αντιμετωπίζει δυσκολίες τους τελευταίους μήνες.
Ο Jean - Claude Délgènes, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Technologia, η οποία ειδικεύεται στην πρόληψη των εργατικών ψυχοκοινωνικών κινδύνων, έχει ασχοληθεί με τουλάχιστον 73 υποθέσεις αυτοκτονίας που σχετίζονται με την εργασία, από το 2008. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, νιώθει ότι πολλές εταιρείες έχουν βελτιώσει την πρόληψη των κινδύνων τα τελευταία χρόνια. Το κλειδί για την κατανόηση του γαλλικού - και στην πραγματικότητα του ευρωπαϊκού – νομικού πλαισίου είναι μια επαγγελματική οδηγία του 1989 για την υγεία και την ασφάλεια, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενθαρρύνουν τη βελτίωση και την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Νέες πιέσεις
Η ψυχολόγος Agnès Martineau - Arbes, σύμβουλος της Technologia, λέει ότι έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. «Βλέπουμε όλο και περισσότερο κατά τα άλλα απόλυτα υγιή στελέχη, με σχετικά υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, να υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια», λέει. «Η υπερκόπωση δεν είναι κάτι νέο. Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε σε στελέχη στη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι όροι ήταν διαφορετικοί, αλλά το φαινόμενο το ίδιο. Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι τα κορυφαία στελέχη δεν έχουν ανοσία» συμπληρώνει ο ψυχολόγος Christophe Dejours.
Ωστόσο, όπως το θέτει, παρά αυτές τις ακραίες περιπτώσεις «η εργασία μπορεί επίσης να είναι μια πηγή εκπλήρωσης και απόλαυσης». «Πολύ απλά», λέει, «συχνά - και μάλλον θα έπρεπε πάντα – είναι καλύτερο να δουλεύεις από το να μην δουλεύεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου