Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ρωσική αερομεταφερόμενη μεραρχία έτοιμη να επέμβει στο Κίεβο


Σε επιφυλακή η 76η ρωσική Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Pskov σε σχέση με τα γεγονότα στο Κίεβο 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 


Η επίλεκτη ρωσική αερομεταφερόμενη μεραρχία στο Pskov, κινητοποιήθηκε σήμερα για μια πιθανή επιχείρηση στο Κίεβο, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο politikus.ru. 

Σύμφωνα με ανώνυμη στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, «η εντολή αναχώρησης δεν δοθεί, αλλά οι αλεξιπτωτιστές μας βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, για πιθανή αναχώρηση για το Κίεβο».

Σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους, ένα μεταφορικό αεροσκάφος με «προσωπικό» έχει ήδη αποσταλεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά δεν διευκρινίζεται από τους εκπροσώπους του στρατού, τι ακριβώς είδους στρατιωτικό προσωπικό μετέφερε. 

H 76η αερομεταφερόμενη μεραρχία (Russian: 76-я гвардейская десантно-штурмовая Черниговская Краснознаменная дивизия) που εδρεύει στην περιοχή Pskov υπάγεται στην διοίκηση αερομεταφερόμενων δυνάμεων (ВДВ), αποτελείται από δύναμη 8000 επίλεκτων αλεξιπτωτιστών και τις κάτωθι μονάδες:
23rd Guards Airborne Regiment in Pskov (newly formed regiment)
104th Guards Airborne Regiment in Cherekha
234th Guards Airborne Regiment in Pskov
1140th Guards Artillery Regiment in Pskov
4th Air Defence Regiment in Pskov
107th Air Defence Battalion in Pskov
165th Air Defence Battalion in Donskoy (from disbanded 106th Guards Airborne Division)
656th Engineer Battalion in Pskov
728th Signal Battalion in Pskov
7th Maintenance Battalion in Pskov
242nd Military Transport Aviation Squadron in Pskov
3996th Airmobile Hospital

Οι ταραχές στο Κίεβο ξεκίνησαν στις 21 Νοεμβρίου 2013 και προς το παρόν, επίσημα έχουν αναφερθεί 80 νεκροί, 16 από αυτούς όργανα επιβολής του νόμου. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι αλεξιπτωτιστές βοηθούν στην αποκατάσταση της τάξης, πράγμα που δεν δύναται να επιτύχουν οι τοπικές δυνάμεις από μόνες τους, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο. 

Τον Ιανουάριο του 1991, κατά το πραξικόπημα στη Λιθουανία η αερομεταφερόμενη μεραρχία στο Πσκοφ μαζί με στρατιώτες της ειδικής μονάδας "Alfa" εστάλησαν στο Βίλνιους. Τη νύχτα 12-13 Ιανουαρίου Ρώσοι επίλεκτοι κομάντος έλαβαν μέρος στην κατάληψη του πύργου της τηλεόρασης, επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του υπολοχαγού της ομάδας «Alpha» Victor Shatskikh. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Λιθουανίας, κατηγόρησε τα σοβιετικά στρατεύματα για το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν άοπλους ανθρώπους, αναφέρει το άρθρο.
Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το ρωσικό γενικό επιτελείο και το ΥΠΑΜ.

Επίσης πριν από λίγο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι, «η επιχείρηση Майдан δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην χώρα του», υπονοώντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να χαθεί η επαγρύπνηση στην Λευκορωσία, μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων, πράγμα που δεν θα επιτρέψει την παραμικρή εκδήλωση της αστάθειας στη χώρα του. 

«Από αυτή την άποψη, η κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία, έχει σχέση με την σύγκρουση των ισχυρών εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας. 

Σχόλιο: «Προειδοποιούμε την Ρωσία εφόσον υπάρξει ένα οικονομικό πακέτο, θα είναι σημαντικό η Ρωσία να μην κάνει τίποτα για να υπονομεύσει αυτό το οικονομικό πακέτο και να συνεργαστεί και να το υποστηρίξει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σήμερα. Σίγουρα είναι μία δήλωση που ρίχνει λάδι στην φωτιά αυτήν την στιγμή. 
Η Ρωσία πάντως έχει ήδη χορηγήσει χιλιάδες διαβατήρια στους κατοίκους της Κριμαίας και θα μπορούσε, για παράδειγμα, «να ενεργήσει προς την «διάσωση» του λαού της, όπως έκανε όταν εισέβαλε στη Γεωργία το 2008. 
Πράγματι, η Μόσχα έχει ήδη πραγματοποιήσει προσομοίωση παρόμοιων σεναρίων. Τόσο το 2009 όσο και το 2013, διεξήγαγε μεγάλες διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις από την Αρκτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, κατά τις οποίες οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε σενάρια «προστασίας» της Λευκορωσίας, μια χώρας συμμάχου, ανταποκρινόμενες σε στρατιωτική παρέμβαση σε κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. 
Εκτός από το γεγονός ότι αυτές οι ασκήσεις ήταν σαφώς «πρόβες για ένα γενικό ευρωπαϊκό πόλεμο», αποτελούν επίσης την ιδεολογική βάση, για μελλοντική ρωσική επέμβαση προς υπεράσπιση Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό. 
Ελπίζουμε πάντως να μην επιβεβαιωθεί κανένα τέτοιο σενάριο για το καλό των ευρωπαϊκών λαών.

http://kostasxan.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5029.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου