Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο «Πόλεμος των Άστρων» γίνεται πραγματικότητα


Κάτι από Star Wars θυμίζουν τα φουτουριστικά όπλα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία εξοπλίζονται με λέιζερ που είναι σχεδιασμένα για να καταρρίπτουν εναέρια drones και με ηλεκτρομαγνητικά όπλα που εκτοξεύουν βλήματα με υπερηχητικές ταχύτητες

Το αμερικανικό ναυτικό θα τοποθετήσει στα πλοία του λέιζερ και ηλεκτρομαγνητικά όπλα, αλλάζοντας τα δεδομένα του πολέμου.
Κάτι από Star Wars θυμίζουν τα φουτουριστικά όπλα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία εξοπλίζονται με λέιζερ που είναι σχεδιασμένα για να καταρρίπτουν εναέρια drones και με ηλεκτρομαγνητικά όπλα που εκτοξεύουν βλήματα με υπερηχητικές ταχύτητες. Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει το πρώτο λέιζερ σε ένα πλοίο προς το τέλος του χρόνου και προτίθεται να δοκιμάσει ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο πάνω σε σκάφος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Για το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα νέα όπλα δεν είναι τόσο μία επίδειξη υψηλής τεχνολογίας, όσο μια προσέγγιση που αφορά τη μείωση του κόστους. Και οι δύο τεχνολογίες είναι πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με πυραύλους και έξυπνες βόμβες και μπορούν να τροφοδοτούνται συνεχώς. «Αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο πολέμου» σχολιάζει ο Mike Ziv, επικεφαλής του προγράμματος Κατευθυνόμενης Ενέργειας και Ηλεκτρικών Οπλικών Συστημάτων στη Ναυτική Διοίκηση Θαλάσσιων Συστημάτων. Η τεχνολογία λέιζερ του Ναυτικού έχει εξελιχθεί τόσο, ώστε το πρώτο σύστημα θα εγκατασταθεί φέτος στο αποβατικό USS Ponce και θα απαιτεί για τη λειτουργία του μόνο ένα άτομο, ανέφερε ο Ziv. Το στερεάς κατάστασης οπλικό σύστημα λέιζερ έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει «ασύμμετρες απειλές». Αυτές περιλαμβάνουν εναέρια drones, ταχύπλοα και στόλους και όλες τις απειλές για τα πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, όπου θα αναπτυχθεί η βάση Ponce.
Τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα εκτοξεύουν ένα βλήμα σε έξι ή επτά φορές την ταχύτητα του ήχου - αρκετή ταχύτητα για να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το ναυτικό τα θεωρεί συμπληρωματικά στα παραδοσιακά όπλα. Αλλά και τα δύο συστήματα έχουν μειονεκτήματα. Τα λέιζερ τείνουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους αν βρέχει, αν σκονίζονται ή αν υπάρχουν αναταράξεις στην ατμόσφαιρα και τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να εκτοξεύσουν το βλήμα. Η παραγωγή αρκετής ενέργειας είναι ένα άλλο πρόβλημα. Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα πλοίο με αρκετή ηλεκτρική ενέργεια –η οποία αρκεί για να ηλεκτροδοτήσει μια κωμόπολη.
Και άλλες χώρες αναπτύσσουν τα δικά τους όπλα λέιζερ, αλλά το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτό τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου