Του Μάρκο Πόλο
«Οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται τα ιστορικά δεδομένα και τα κυριαρχικά συμφέροντα της Κίνας, να υιοθετούν αντικειμενική και αμερόληπτη στάση και να προχωρούν σε συγκεκριμένες πράξεις που προωθούν την αμοιβαία εμπιστοσύνη στην περιοχή προκειμένου να διαφυλαχτεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Αυτή ήταν η, όλο νόημα, απάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος έθιξε το ζήτημα της ανακήρυξης εκ μέρους των Κινέζων «ζώνης αεράμυνας» σε τμήμα της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας καθώς και στην φημολογούμενη πρόθεσή τους να πράξουν το ίδιο και στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Συμπληρώνοντας τα λεγόμενά του, ο Γι υποστήριξε ότι η Κίνα έχει «ακλόνητη αποφασιστικότητα» να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην παίρνουν το μέρος κάποιας πλευράς», και κατέληξε ότι η Κίνα είναι δεσμευμένη στην κατεύθυνση μιας ειρηνικής λύσης και στις δύο διαμάχες. Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Κίνας και της Ένωσης χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN –Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες) προκειμένου να καταλήξουν σε έναν κοινά αποδεκτό «κώδικα συμπεριφοράς» στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία διεκδικήσεις έχουν επίσης το Βιετνάμ, το Μπρούνεϊ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Και κατήγγειλε «ορισμένους που επίτηδες διαδίδουν ψεύδη» όσον αφορά τις κινεζικές θέσεις και τις εξελίξεις προκειμένου να «προκαλέσουν επίτηδες ένταση», αποφεύγοντας, όμως, να κατονομάσει σε ποια χώρα της περιοχής, μέλος ή όχι του ASEAN, αναφέρεται.
Ο Κέρι δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της κινεζικής διπλωματίας να πετύχει μια τέτοια συμφωνία με τους συνομιλητές της που θα βοηθήσει να «μειωθεί η ένταση που προκαλείται από θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες». Επανέφερε, όμως, το θέμα της αναγκαιότητας «να μην υπάρχουν μονομερείς κινήσεις που θα διασφαλίζουν τις επιδιώξεις που η κάθε χώρα έχει» χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί, όπως είπε, «πρόκληση» προς ορισμένους λαούς στην περιοχή και κατ’ επέκταση προς την περιφερειακή σταθερότητα υπονοώντας τη δυσφορία των δύο καλών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για την κινεζική πρωτοβουλία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ουάσινγκτον για τις ολοένα πιο σαφείς ενέργειες ισχύος της Κίνας.
Και στην Ανατολική και στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, πίσω από τις αντιπαραθέσεις και τις θαλάσσιες και εδαφικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις βρίσκονται μεγάλες ζώνες αλιείας, αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και φυσικά ο πολύτιμος έλεγχος της βασικής διόδου μεταφοράς εμπορευμάτων στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει με διάφορους τρόπους καταστήσει σαφές ότι δεν «θα μείνει αδιάφορη» (ή αμέτοχη) στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στην οποία εδώ και δεκαετίες διατηρεί στόλο και σειρά βάσεων.
Κατά τα άλλα, ο Κέρι συζήτηση με την κινεζική ηγεσία και τα της Β. Κορέας, προς την οποία, όπως είπε, προς μεγάλη του ικανοποίηση το Πεκίνο δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα και αναγνώρισε τον καθοριστικό του ρόλο στα όποια μικρά βήματα προόδου έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι Κινέζοι συνομιλητές του έκαναν λόγο και για την λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πιονγκ Γιανγκ. Ο Γι, από την άλλη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το «Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ να επικρατήσει χάος στην κορεατική χερσόνησο» αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου