Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Η Μόσχα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Δύση

Την πλήρη ευθύνη για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώνονται εκ νέου στο Κίεβο, επέρριψε η Μόσχα στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι ουσιαστικά σιγοντάρουν την αιματοχυσία στην Ουκρανία.
Ουκρανία: Η Μόσχα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Δύση
Κατηγορηματική εμφανίζεται η Μόσχα για το ποιός φέρει την ευθύνη για την αναταραχή στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου και Πληροφόρησης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου αναφέρονται τα εξής: «Οσα συμβαίνουν, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της επιλήψιμης ανοχής των Δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, που από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις βιαιότητες των ακραίων στοιχείων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντάς τα κατ’ αυτό τον τρόπο στην κλιμάκωση και στις προβοκάτσιες απέναντι στη νόμιμη εξουσία».
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κάλεσε την ουκρανική αντιπολίτευση να επιστρέψει στο διάλογο με την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί και πάλι την ουκρανική αντιπολίτευση «να παραιτηθεί από τις απειλές και τα τελεσίγραφα, και να προβεί σε έναν περιεκτικό διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από τη βαθιά κρίση».
Αναφερόμενο στα τελευταία σοβαρά επεισόδια, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι βάνδαλοι, τους οποίους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούσαν στη λεγόμενη “ειρηνική επίθεση”, ξυλοκοπούν και λιθοβολούν τα μέλη των υπηρεσιών δημόσιας τάξης, καίνε αυτοκίνητα, διέλυσαν ένα φαρμακείο, επιτέθηκαν στα γραφεία του Κόμματος των Περιφερειών, μπλόκαραν το κτίριο της Βερχόβνα Ράντα (σ.σ. Βουλή). Στους βουλευτές επιδίδονται τελεσίγραφα. Η αντιπολίτευση δεν έχει υπό τον έλεγχό της την κατάσταση. Είναι ξεκάθαρη η καταπάτηση του κράτους δικαίου, αλλά και της κοινής λογικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου