Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Βαλκάνια, βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή στις «εστίες τρομοκρατικού κινδύνου» κατά την NSA για το 2014 – Και η Ελλάδα στην μέση


O επικεφαλής της NSA, Τζέημς Κλάπερ

Ως μία από τις περιοχές όπου εγκυμονεί σημαντικός κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ταραχών οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ λόγω τρομοκρατικής δραστηριότητας χαρακτήρισε τα Βαλκάνια κατά την ετήσια ακρόασή του στην Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών της Γερουσίας, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της γνωστής και NSA, Τζέημς Κλάπερ. Ο Κλάπερ, όπως και ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, και οι επικεφαλής των υπολοίπων υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, παρουσίασαν, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, ποιά είναι τα πιο «θερμά» σημεία του πλανήτη κατά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον ότι πολλά από αυτά βρίσκονται στην στενότερη και ευρύτερη γειτονιά μας και αφορούν άμεσα ή λιγότερα άμεσα την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Κλάπερ εκτίμησε ότι η «αστάθεια» έχει διαχυθεί σε όλη τη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή οδηγώντας σε αύξηση της παρουσίας τρομοκρατών και «ασφαλών περιοχών» για τη δράση τους. Ως τέτοιες περιοχές κατονομάζει τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Μάλι και εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την κλιμακούμενη «αστάθεια» στο Ιράκ (είναι πάντως ιδιαίτερα «κομψός» τρόπος για να αναφερθεί κανείς στο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων που έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων). Όσον αφορά στην Υεμένη και στη Σομαλία συμπλήρωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση της δραστηριότητας της «αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» σε συνεργασία με τους «αλ Σαμπάαμπ» στην ανατολική Αφρική. Ειδική μνεία γίνεται φυσικά στις εξελίξεις στη Συρία την οποία χαρακτηρίζει «μαγνήτη ξένων μαχητών και τρομοκρατικής δραστηριότητας» (χωρίς φυσικά καμία αναφορά στο πώς η χώρα μετατράπηκε τελικά σε ένα ατελείωτο πεδίο μάχης) και τη συνδέει με την εντεινόμενη αποσταθεροποίηση που παρατηρείται σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία αν και προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι γι' αυτό. Ως πηγές «ανησυχίας» ή απειλών για την αμερικανική ασφάλεια καταγράφονται επίσης οι Μιανμάρ, Ταϋλάνδη, Βόρεια Κορέα και άλλες ενώ γίνεται αναφορά στην «άνοδο» της Ρωσίας και της Κίνας.

Όσον αφορά δε στα Βαλκάνια ο Κλάπερ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ΜΜΕ στα Σκόπια αλλά και στην Αλβανία, φέρεται να ανέφερε ως κύριες πηγές ανησυχίας τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια λόγω «των βαθύτατων πολιτικών και εθνοτικών διχασμών». Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι δύο χώρες χαρακτηρίστηκαν «μη λειτουργικές». Όσον αφορά δε συγκεκριμένα στα Σκόπια υποστηρίζεται ότι σημειώθηκε ότι η επιμονή της ηγεσίας στην προώθηση της «μακεδονικής ταυτότητας», συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας, και το, ως εκ τούτου, σταθερό βέτο της Ελλάδας στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να «κλιμακώσει περαιτέρω τις πολιτικές και εθνοτικές αυτές εντάσεις». Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, οι Αμερικανοί επιτελείς περιέγραψαν σχεδόν ως «τεχνητές δομές» τις δύο χώρες που «βρίσκονται κοντά στο χείλος της κατάρρευσης» και εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες της έντασης αυτής στην ευρύτερη περιοχή, ξεχωρίζοντας ως πιο επικίνδυνη την μεθόριο με τη Βουλγαρία.

Αν και οι πληροφορίες που μετέδωσαν (και έχει και αυτό τη δική του σημασία) σκοπιανά και αλβανικά ΜΜΕ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές όσον αφορά τις ειδικές λεπτομερείς αναφορές στα των Βαλκανίων, και μόνο το γεγονός ότι τέτοιου είδους πληροφορίες μεταδίδονται ως γεγονότα έχει μια κάποια στόχευση και βαρύτητα. Μένει να φανεί αν πρόκειται μόνο για απόπειρα διαμόρφωσης «κλίματος» ή για κάποιο πιο μεθοδικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Μάρκο Πόλο

http://www.antinews.gr/KOSMOS/Balkania-boreia-Aphrike-kai-Mese-Anatole-stis-esties-tromokratikou-kindunou-kata-ten-NSA-gia-to-2014-Kai-e-Ellada-sten-mese/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου