Ο επικεφαλής του κόμματος των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι», που είναι και υπουργός Οικονομίας, Ναφτάλι Μπένετ αποχώρησε επιδεικτικά μαζί με αρκετούς βουλευτές εκ των οποίων ένας φώναζε προς τον Σουλτς «ντροπή σου να υιοθετείς τους ισχυρισμούς όσων επιτίθενται στο Ισραήλ»του Μάρκο Πόλο
Ιδιαίτερα επεισοδιακή ήταν η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην ισραηλινή βουλή, την Κνέσσετ, αργά την Τρίτη το βράδυ. Ο Σουλτς υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν θα πάψει ποτέ να στηρίζει το Ισραήλ και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υιοθετεί τις εκκλήσεις για μποϋκοτάζ κατά ισραηλινών προϊόντων που πολλαπλασιάζονται. Αναφέρθηκε, όμως, στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και στους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική ΄Οχθη ως παράγοντες που υποσκάπτουν την οικονομική ανάπτυξη στα παλαιστινιακά εδάφη. Μίλησε και για «βάσανα του παλαιστινιακού λαού» φέρνοντας ως παράδειγμα την ερώτηση ενός κοριτσιού σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη, σχετικά με τη διαφορά στην πρόσβαση στο νερό ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.
Ακολούθησε πανδαιμόνιο κυρίως από βουλευτές ακροδεξιών και εποικιστικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο επικεφαλής του κόμματος των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι», που είναι και υπουργός Οικονομίας, Ναφτάλι Μπένετ αποχώρησε επιδεικτικά μαζί με αρκετούς βουλευτές εκ των οποίων ένας φώναζε προς τον Σουλτς «ντροπή σου να υιοθετείς τους ισχυρισμούς όσων επιτίθενται στο Ισραήλ».
Λίγο αργότερα, ο Μπένετ καλούσε από το facebook τον πρωθυπουργό Νετανιάχου «να ζητήσει άμεση διόρθωση των δηλώσεων αυτών» συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσε ν’ ανεχτεί κηρύγματα περί ηθικής προς το Ισραήλ, μέσα στο ισραηλινό κοινοβούλιο «και μάλιστα στη γερμανική γλώσσα». Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν βουλευτές και από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ που δεν παρευρέθηκαν εξαρχής στην ομιλία του Σουλτς χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το ότι θα μιλούσε στα γερμανικά «τη γλώσσα όσων ευθύνονται για τα ανείπωτα βάσανα» των εβραίων.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου πήρε το λόγο μετά τον Σουλτς για να τον κατηγορήσει για «επιλεκτική ακοή» και να του προσάψει ότι τα στοιχεία που ανέφερε για το νερό είναι «αναληθή». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «όταν εκτοξεύεται μια κατηγορία κατά των εβραίων αμέσως όλοι την υιοθετούν». Ο Σουλτς απέφυγε ν’ απαντήσει ευθέως, επανέλαβε ότι δεν είχε διασταυρώσει κανένα νούμερο από όσα ανέφερε ως παράδειγμα και κατέληξε, επίσης, με νόημα, ότι δεν μπορεί κάθε κριτική, όχι μόνο από την ΕΕ αλλά από οπουδήποτε, να αντιμετωπίζεται ως έκφραση αντισημιτισμού.
Το πρωτοφανές επεισόδιο θα μπορούσε κανείς να πει ότι συνοψίζει την διμερή ένταση που υπάρχει μετά την απόφαση της ΕΕ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται σε εποικισμούς και την έναρξη διαδικασίας σηματοδότησης των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς, έτσι ώστε να μην αναφέρονται ως «ισραηλινά». Σε συνδυασμό με το μποϋκοτάζ ισραηλινών προϊόντων από φιλειρηνικές οργανώσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων παγκοσμίως, την έντονη δυσφορία ΕΕ και ΗΠΑ για τον ανασταλτικό ρόλο των αλλεπάλληλων ισραηλινών απαγορεύσεων στην εξέλιξη της παλαιστινιακής οικονομίας, και κατ’ επέκταση και των δικών τους επενδύσεων εκεί (για να μην αναφερθούν τα δεκάδες έργα υποδομής που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ και έχει καταστρέψει ο ισραηλινός στρατός στις επιχειρήσεις του) και την πίεση και των δύο προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» στην ειρηνευτική διαδικασία, η ισραηλινο-ευρωπαϊκή σχέση δεν βρίσκεται στην «καλύτερη φάση» της, ενώ σημαντικές διακυμάνσεις έχει και η αμερικανο-ισραηλινή. Εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη λόγω και των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ισορροπίες και στους συμμαχικούς άξονες σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, και οι οποίες αφορούν άμεσα και το ρόλο του Ισραήλ.
Όσον αφορά δε στην ίδια την αφορμή του επεισοδίου, τα στοιχεία δεν δικαιώνουν την ισραηλινή «έκρηξη». Τα ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα την εθνική αρχή υδροδότησης του Ισραήλ (που διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους και της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης) ανέφεραν ότι ένας Ισραηλινός έχει πρόσβαση μόνο σε 1,7 φορές περισσότερο νερό από ό,τι ένας Παλαιστίνιος. Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως, που δεν φημίζεται για φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα, ανέφερε ότι ήδη από το 2007 οι Ισραηλινοί είχαν 4,42 φορές μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό από ό,τι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη.
Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B’tselem, στην πλέον, πρόσφατη έκθεση, ανέφερε ότι η κατά κεφαλήν ημερήσια κατανάλωση νερού στη Δ. Όχθη (για κάθε χρήση) είναι περίπου 73 λίτρα, και σε βόρειες περιοχές πολύ λιγότερο (πέφτει ακόμη και στα 37 λίτρα). Αντίθετα, στις ισραηλινές πόλεις η κατά κεφαλή αντίστοιχη κατανάλωση είναι 242 λίτρα. Σε αυτό, δε, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ανυπαρξία υδροδοτικού δικτύου, η ποιότητα και η τιμή του νερού κ.ο.κ.
Η οργάνωση σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ θεωρεί ότι τα 100 λίτρα κατά κεφαλήν κατανάλωσης ημερησίως είναι το μίνιμουμ. Σύμφωνα με την B’tselem και την παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής Palestine Monitor, 9.400 εβραίοι έποικοι που ζουν στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη (ένα μικρό μέρος από τους περισσότερους των 320.000 που ζουν στη Δυτική Όχθη) καταναλώνουν 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό το χρόνο, ποσότητα που είναι ίση με το 1/3 της ετήσιας ποσότητας νερού που προορίζεται για περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη.
Όσον αφορά, δε, την παλαιστινιακή οικονομία, και πάλι η Παγκόσμια Τράπεζα, στην τελευταία της έκθεση τον Οκτώβριο του 2013, υποστήριζε ότι οι Παλαιστίνιοι λόγω εποικισμών και αποκλεισμών δεν έχουν πρόσβαση στα 2/3 των εδαφών τους στη Δ. Όχθη και εκτιμούσε ότι συνολικά η ισραηλινή κατοχή έχει οδηγήσει την παλαιστινιακή οικονομία σε απώλειες 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό του πόσο η κατοχή επηρεάζει την οικονομία είναι με βάση την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Παλαιστίνης η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκε από το 6% στο 38,5% το τελευταίο τέταρτο του 2013 μετά από την νέα απαγόρευση που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός για λόγους «ασφαλείας» στην εισαγωγή οικοδομικών υλικών. Στη Δ. Όχθη η ανεργία, επισήμως, αγγίζει το 19%.
http://www.antinews.gr/KOSMOS/Epeisodio-me-polles-proektaseis-metaxu-Soults-kai-Israelinon-bouleuton-sten-israeline-boule/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου