Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γιανουκόβιτς: Ρωσία προστάτευσέ με, είμαι ακόμη πρόεδρος της Ουκρανίας!

Γιανουκόβιτς: Ρωσία προστάτευσέ με, είμαι ακόμη πρόεδρος της Ουκρανίας!

Χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής

Αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους δηλώνει ο εξαφανισμένος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Γιανουκόβιτς δηλώνει πώς είναι ακόμη  ο νόμιμος αρχηγός της ουκρανικής κυβέρνησης και χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής.

Επίσης, ζητά από τις ρωσικές αρχές να εξασφαλίσουν την προσωπική του ασφάλεια και να τον προστατεύσουν από «εξτρεμιστικές δράσεις» που κατέλαβαν την χώρα, τονίζοντας ότι πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας «δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο».

Η απάντηση από τη Ρωσία δεν άργησε να έρθει αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, όπως δήλωσε ρωσική πηγή.

«Σε σχέση με την έκκληση του προέδρου Γιανουκόβιτς για την παροχή εγγυήσεων για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί επί του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επίσημη ρωσική πηγή.

Σε πολεμική ετοιμότητα η Ρωσία

Πάντως, ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος καταζητείται για «μαζικές δολοφονίες» διαδηλωτών, παραμένει εξαφανισμένος την ώρα που η κατάσταση στην χώρα του βρίσκεται
σε τεντωμένο σκοινί, μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην Κριμαία. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. 



«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σε αυτό απάντησε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. Παράλληλα ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές», ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών.

Επιπλέον το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση τους οι Ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

Το Σάββατο, η Ρωσία κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι ένοπλοι άνδρες στην Κριμαία ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο κτίριο του κοινοβουλίου και της περιφερειακής κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για Ρώσους αυτονομιστές.



Τι έγινε σήμερα στην Κριμαία

Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Κριμαία όπου δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα κυβερνητικά κτήρια υψώνοντας ρωσικές σημαίες.

Περί τους 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίεβ Ποστ κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 2 άτομα.

Οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται «να λάβουν μέτρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιάς «αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις», σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.














http://www.protothema.gr/world/article/357188/gianoukovits-eimai-akomi-proedros-paranomes-oi-apofaseis-tis-oukranikis-voulis-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου