Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία


Φιλορώσοι αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας εν όψει μιας συζήτησης που θα διεξαχθεί σήμερα με αντικείμενο τον πολιτικό αναβρασμό και την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία.
Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές - στην πλειονότητά τους Τάταροι - συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. «Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας», είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η Ρωσία, μάλιστα, εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Κριμαία, τι συμβαίνει γύρω από (τις εγκαταστάσεις του) Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο Σόιγκου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.
Η Κριμαία, η οποία ανήκε παλαιότερα - όταν ακόμη υπήρχε η ΕΣΣΔ - στη Ρωσία, παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954. Σε αυτή συνεχίζει να ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο ιστορικό του αρχηγείο, στο λιμάνι της Σεβαστόπολης.
Περίπου 2.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς Τάταροι που κατάγονται από τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.
Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγειλαν τους «ληστές» που άρπαξαν την εξουσία. Μέχρι το μεσημέρι κατέφτασαν στην περιοχή λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από άλλες περιοχές της χερσονήσου και σύντομα οι φιλορώσοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους Τάταρους και φιλοδυτικούς. Από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει ακούγονταν ρωσικά τραγούδια και θρησκευτική μουσική.
Μεταξύ των δύο αντίπαλων διαδηλώσεων είχαν πάρει θέση ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για να τις κρατήσουν σε απόσταση.
Η Κριμαία ήταν το «δώρο» του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ στην Ουκρανία το 1954. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική περιοχή της Ουκρανίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής και ένα μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Καθώς θεωρείται ο τελευταίος ισχυρός προμαχώνας της νέας, φιλορωσικής αντιπολίτευσης στη μετά τον Γιανουκόβιτς εποχή, οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας εκφράζουν ανησυχία για τις αποσχιστικές τάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν εκεί.
Οι Τάταροι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Κάτω η συμμορία» που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι «η Κριμαία είναι ρωσική».Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ένας λαός τουρκικής καταγωγής. Το 1944, επί Στάλιν, εκδιώχθηκαν βιαίως σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη ναζιστική Γερμανία. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στα τέλη του 1991.
Ο ηγέτης των Τάταρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το πλήθος αλλά γιουχαΐστηκε από τους φιλορώσους διαδηλωτές, είπε στο Ρόιτερς:«Θυμόμαστε τι έκαναν οι Ρώσοι σ' εμάς τους Τάταρους. Σήμερα, εξαιτίας τους, είμαστε μειονότητα στην πατρίδα μας (. . .).Έχουμε πολεμήσει περισσότερες φορές στο πλάι των Ουκρανών παρά εναντίον τους και είμαστε πιστοί σ' αυτούς».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου