Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Σίσι «ψηφίζει» ο Πούτιν για την αιγυπτιακή προεδρία ενώ συζητιέται εξοπλιστική συμφωνία δισεκατομμυρίων

 
Την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα του στρατάρχη Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, προς το παρόν αρχηγού του στρατού, υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της προσωρινής αιγυπτιακής κυβέρνησης, εξέφρασε ανοιχτά ο Ρώσος πρόεδρος, αν και ο 59χρονος πρώην επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει επισήμως, ακόμη, ανακοινώσει τις προθέσεις του
του Μάρκο Πόλο

Την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα του στρατάρχη Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, προς το παρόν αρχηγού του στρατού, υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της προσωρινής αιγυπτιακής κυβέρνησης, εξέφρασε ανοιχτά ο Ρώσος πρόεδρος, αν και ο 59χρονος πρώην επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει επισήμως, ακόμη, ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε στο Κρεμλίνο τον αλ Σίσι, ο οποίος με την ιδιότητά του υπουργού Άμυνας, και συνοδευόμενος από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι, πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα, ως «συνέχεια» της αντίστοιχης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Η επίσκεψη εκείνη είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ καθώς, εκτός του ότι ήταν η πρώτη δύο Ρώσων υπουργών μετά από πολλά χρόνια, είχε στο επίκεντρό της την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για εξοπλιστικές αγορές από την Μόσχα, κάτι που είχε να συζητηθεί πολλά χρόνια λόγω της στενότατης σχέσης των ΗΠΑ με τις αιγυπτιακές ηγεσίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η αίσθηση ότι επί τάπητος έχει τεθεί μια μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία ενισχύθηκε από το γεγονός ότι στο Κάιρο τον Νοέμβριο ταξίδεψαν υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξοπλισμού «Rosoboronexport» και ο α' αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Αντρέι Μπόιτσοφ. Επίσης, ως συμβολικά μεγάλης σημασίας είχε χαρακτηριστεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1992, παράλληλα με την επίσκεψη της ρωσικής αποστολής στο Κάιρο, «έδεσε» στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ρωσικό στρατιωτικό πλοίο, και συγκεκριμένα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού «Varyag», που έγινε δεκτή με τιμές και παρέμεινε στο λιμάνι για έξι μέρες.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στο Κάιρο ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας προϊόντων για πολιτική και στρατιωτική χρήση Rostec, Σεργκέι Τσεμεζόφ, δήλωνε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν, ήδη, ένα πλαίσιο συνεργασίας και αναμένονται τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Την ίδια ώρα, ρωσικά και αιγυπτιακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συμφωνίες που θα άγγιζαν, σε αξία, τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια αγορές εξοπλισμού από πλευράς Αιγύπτου. Μάλιστα, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας στην Αίγυπτο η οποία έχει πλήξει και την οικονομία, συζητήθηκαν «εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης» των αγορών αυτών, με την λύση της «διευκόλυνσης» σε επίπεδο ρευστού από τη Σ. Αραβία να εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανή.
Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν κατά την άφιξή της αιγυπτιακής αποστολής στην Μόσχα ότι οι, υπό συζήτηση συμφωνίες, αφορούν συστήματα αεράμυνας, μαχητικά MiG 29 και μαχητικά ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, στόχος είναι να εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας στην ανατολική Αίγυπτο που θα καλύπτει τη διώρυγα του Σουέζ, τα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και αρκετές σαουδαραβικές πόλεις.

Αν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες θα πρόκειται για μια πραγματική «στροφή» της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής καθώς οι στρατιωτικές σχέσεις της Αιγύπτου με τη Ρωσία τέθηκαν στο περιθώριο αν δεν κατέρρευσαν εντελώς στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οπότε έληξε η «χρυσή» περίοδος της συνεργασίας ΕΣΣΔ – Αιγύπτου υπό τον πρόεδρο Νάσερ. Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ το 1979, υπό αμερικανική κηδεμονία, ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ εξασφάλισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για χορήγηση ετησίως 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων απευθείας βοήθεια στον αιγυπτιακό στρατό, συνήθως σε εξοπλισμούς, και τη συμπλήρωσή του ποσού αυτού με άλλα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματική βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον, στα τέλη του καλοκαιριού, «πάγωσε» μεγάλο μέρος της ετήσιας αυτής βοήθειας ως «απάντηση» στην πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Μούρσι της ισλαμιστικής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Αυτό το έπραξε όχι τόσο επειδή ήταν αντίθετη με την εξέλιξη αυτή όσο κυρίως λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα μέτρα σκληρής καταστολής που έλαβε ο στρατός υπό τον Σίσι κατά των οπαδών της και λόγω της αντίφασης που αναδείχτηκε στην πολιτική της από τη στήριξη που φάνηκε να παρέχει, αρχικώς, στον αιγυπτιακό στρατό στην κίνησή του κατά της «Αδελφότητας» την ώρα που στη Συρία στηρίζει την αντιπολίτευση και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν επικαλούμενη και στις περιπτώσεις ταυτόχρονα «τα ανθρώπινα δικαιώματα».

http://www.antinews.gr/KOSMOS/Sisi-psephizei-o-Poutin-gia-ten-aiguptiake-proedria-eno-suzetietai-exoplistike-sumphonia-disekatommurion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου