Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κίεβο: Τις συγκρούσεις καθοδηγούν οργανωμένα παραστρατιωτικά κέντρα

Κοινή είναι η πεποίθηση πλέον ότι οι ηγέτες της ουκρανικής Αντιπολίτευσης δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τις ομάδες των ακραίων στοιχείων. Ποιοί όμως, είναι εκείνοι που οργανώνουν και καθοδηγούν τα σοβαρότατα επεισόδια στο Κίεβο, και σπρώχνουν τη χώρα σε Εμφύλιο;

Του Ίγκορ Ρόζιν

Κίεβο: Τις συγκρούσεις καθοδηγούν οργανωμένα παραστρατιωτικά κέντρα

Σύμφωνα με τα δεδομένα έως το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, οι συγκρούσεις στο Κίεβο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 25 άτομα. Οι Ρώσοι βουλευτές επισημαίνουν την αυξανόμενη βιαιότητα που επιδεικνύουν τα μέλη των ακραίων-ριζοσπαστικών κινημάτων και καλούν τις ουκρανικές αρχές να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η αιματοχυσία, και, βέβαια, για να μην γενικευθεί. Αναλυτές θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της πολιτικής κρίσης σε εμφύλιο πόλεμο.

Τα πογκρόμ και τους πυροβολισμούς διευθύνουν έμπειροι επαγγελματίες, θεωρεί ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μαργκέλοφ. «Οι περισσότεροι σχολιαστές των γεγονότων στην Ουκρανία -εξηγεί- πίστευαν ότι τους διαδηλωτές και τις ομάδες μάχης που διαθέτουν, δεν τους διευθύνει κανείς, και ότι πρόκειται για “αυθόρμητο κίνημα του λαού”.

Τα γεγονότα όμως στο δρόμο Γκρουσέβσκι (σ.σ. δρόμος που περνά από τα σημαντικότερα κυβερνητικά κτίρια) διέψευσαν αυτή την αντίληψη, καθώς παραήταν μεγάλη η επιδεξιότητα και η οργάνωση με την οποία οι ταραξίες απέκρουαν τις επιθέσεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου και συμπλήρωναν τα οπλοστάσιο από ασπίδες, κράνη και ρόπαλα, μετατρέποντας συν τοις άλλοις τα κοκτέιλ Μολότοφ σε βόμβες ναπάλμ».

Εξοπλίζονται

Και προσθέτει: «Οι πολεμικού τύπου ενέργειες έχουν σαφώς οργανωμένο χαρακτήρα. Επίσης, το κίνημα των διαδηλωτών -μετά την εύθραυστη ανακωχή- κερδίζει έδαφος στην επαρχία, όπως στο Λβοβ, στο Τερνόπολ, στο Ιβάνο-Φρανκόβσκ. Εκεί πλέον δεν καταλαμβάνουν μόνο δημόσιες υπηρεσίες, αλλά πραγματοποιούν και εφόδους σε αστυνομικά τμήματα, ενώ αφοπλίζουν το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας Μπέρκουτ».

Ο Μαργκέλοφ σημειώνει ότι οι ηγέτες των κομμάτων «UDAR» (Γροθιά), Βιτάλι Κλιτσκό, και «Batkivschina» (Πατρίδα), Αρσένι Γιατσενιούκ, είναι απίθανο να διαθέτουν τέτοιες στρατιωτικές ικανότητες. «Η δουλειά τους είναι να σχεδιάζουν από κοινού με τη Δύση τα σχέδια για μια αντιπολιτευτική κυβέρνηση και για Συνταγματικές αλλαγές, κάτι που θα συνοδευτεί κατόπιν από Δυτική οικονομική βοήθεια», επεσήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι παύση των συγκρούσεων στους δρόμους και το ξεκίνημα ενός υπεύθυνου διαλόγου. Όμως και αυτό μπορεί να μην σταθεί αρκετό για να συσπειρώσει την ουκρανική κοινωνία. «Είναι διαιρεμένη και δεν θυμάμαι ούτε μια ουκρανική Βουλή στην οποία οι βουλευτές να μην χειροδίκησαν μεταξύ τους», κατέληξε ο Μαργκέλοφ.

Να επέμβει ο στρατός;

Για να επιβάλλουν την τάξη στη χώρα, οι ουκρανικές αρχές έχει έρθει η ώρα να επιβάλλουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Κίεβο  και να λάβουν σκληρά μέτρα κατά εκείνων που χρησιμοποίησαν όπλα στη διάρκεια των ταραχών, θεωρεί το μέλος της επιτροπής για διεθνή θέματα του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ίγκορ Μορόζοφ. Συγκεκριμένα, δήλωσε στο RIA Novosti ότι «πρέπει να μπει στρατός στο Κίεβο, να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμοστούν όσα ισχύουν σε περίοδο πολέμου».

Όπως πιστεύει ο Μορόζοφ, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει τώρα «μόνο μια δυνατότητα για να επιβάλλει την τάξη, και αυτή είναι με Προεδρικό Διάταγμα να καταστείλει εκείνους που πήραν τα όπλα, εκείνους που πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών και της ομάδας Μπέρκουτ, καθώς και να δικάσει βάσει του νόμου τα άτομα αυτά, εφαρμόζοντας παράλληλα τα αυστηρότατα δυνατά μέτρα».

Made in USA

Ο επικεφαλής της επιτροπής της ρωσικής Βουλής για διεθνή θέματα, Αλεξέι Πουσκόφ, είναι πεπεισμένος ότι το κάλεσμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αποτελεί ένα «σήμα» για τους εξτρεμιστές. «Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Γιανουκόβιτς -και όχι τα ακραία στοιχεία- να δείξει “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”! Κατ’ αυτό τον τρόπο οι εξτρεμιστές έλαβαν για μια ακόμη φορά ένα σήμα υποστήριξης από τις ΗΠΑ», έγραψε ο βουλευτής στο λογαριασμό του στο Twitter.

Αυτή τη στιγμή, μόνο η πίεση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μπορεί δώσει λύση στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία, πιστεύει ο εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου πολιτικών αναλύσεων «Βορράς-Νότος», Αλεξέι Βλάσοβ. «Χωρίς πίεση προς την αντιπολίτευση από τη Δύση, από τους πολιτικούς χορηγούς και τους συνεργάτες στο πεδίο των πληροφοριών -τονίζει- είναι αδύνατο να διατηρηθεί η διαδικασία στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, εφόσον στην παρούσα κατάσταση τα ακραία στοιχεία -αισθανόμενα πως είναι ατιμώρητα- θα ξεπερνούν συνεχώς τα όρια εκείνα που χωρίζουν την πολιτική από το χάος. Και αν οι εξωτερικές δυνάμεις, δηλαδή η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν καμία επίδραση στην πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, τότε φοβάμαι ότι αυτή πλησιάζει δυστυχώς στο όριο εκείνο, ύστερα από το οποίο ακολουθεί το φοβερότερο απ’ όλα, δηλαδή ο εμφύλιος πόλεμος».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πολιτικό αναλυτή, Βλαντίμιρ Φεσένκο, υπάρχουν δυο κύριες εκδοχές γιατί την Τρίτη η κατάσταση εξελίχθηκε με το βίαιο σενάριο. Από τη μια πλευρά, εστιάζει την προσοχή στα ανάλογα γεγονότα της 18ης και 19ης Ιανουαρίου, όταν στους δρόμους του Κιέβου είχε χυθεί το πρώτο αίμα, και θεωρεί ότι οι οδομαχίες αποτελούν συνέπεια της συναισθηματικής έκρηξης εκείνων των ακτιβιστών οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από ένα τέτοιο «τέλος της επανάστασης». Όπως διευκρινίζει, «υπήρξε μια μακρά παύση, δεν σημειώθηκε πολιτική επίλυση της διαμάχης, και τελικά εκδηλώθηκε μια συναισθηματική έκρηξη. Θυμηθείτε ότι και στις 19 Ιανουαρίου τα εξτρεμιστικά στοιχεία είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν στην οδό Γκρουσέβσκι, άρχισαν οι πρώτες μάχες, έπεσαν τα πρώτα θύματα». Κατά τον Φεσένκο, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και μια σπίθα ήταν αρκετή.

http://rbth.gr/international/2014/02/19/kiebo_ti_sygkroysei_kathodigoyn_organomena_parastratiotika_kent_28583.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου