Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Νιγηρία: Σφαγή 29 μαθητών από τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Σφαγή 29 μαθητών από τη Μπόκο Χαράμ

Αμπούζα, Νιγηρία

Τραγικό θάνατο βρήκαν 29 μαθητές σε γυμνάσιο της πόλης Γιόμπε, στη Νιγηρία, από επίθεση ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ορισμένοι μαθητές έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των ενόπλων, άλλοι σφαγιάστηκαν, ενώ κάποια παιδιά πέθαναν από ασφυξία, λόγω της πυρπόλησης του κτηρίου. 
«Ορισμένοι από τους μαθητές απανθρακώθηκαν» δήλωσε ο ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Σανούσι Ρουφάι, επισημαίνοντας ότι όλα τα θύματα ήταν αγόρια, αφού οι ένοπλοι δεν επιτέθηκαν στις μαθήτριες.
Εκπρόσωπος του στρατού του Γιόμπε, ο Λάζαρους Έλι, επιβεβαίωσε τη σημερινή επίθεση και είπε: «Οι άνδρες μας βρίσκονται επί τόπου αναζητώντας τους δράστες».
Οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι διεκδικούν την ίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, θεωρούνται η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Αφρικής. Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους με στόχο αμάχους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της οργάνωσης επιτίθενται σε σχολείο. Ανάλογη επίθεση σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο χωριό Μαμούντο, όπου σκοτώθηκαν 22 μαθητές.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, σε μία εκ των οποίων ένοπλοι εισέβαλαν σε χωριό και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως τους κατοίκους του που έτρεχαν για να σωθούν.
Η αποτυχία του στρατού να προστατεύσει τους αμάχους προκαλεί οργή στους κατοίκους της βορειοανατολικής Νιγηρίας, μίας περιοχής που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την ένοπλη δράση τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε επίθεση εναντίον των ανταρτών, η οποία ωστόσο απέτυχε να τους αναχαιτίσει και προκάλεσε αντίποινα με στόχο αμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου