Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φλέγεται το Κίεβο

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.
Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.
Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.
Εκτός της πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης και στο αρχηγείο της αστυνομίας επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην γειτονική πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο του περιφερειακού αρχηγείου της αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.
Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου