Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Διαμαρτυρίες για «αντισημιτικά κάλαντα» που μετέδωσε κρατικό κανάλι (video)

Σάλος έχει προκληθεί από τα «αντισημιτικά κάλαντα» που προβλήθηκαν από ένα νέο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας. Η Jewish Telegraphic Agency (JTA) αναφέρει ότι τα κάλαντα «εξυμνούν το Ολοκαύτωμα».

Συγκεκριμένα ή είδηση λέει ότι το ρουμάνικο κανάλι TVR3Verde, ένα τηλεοπτικό κανάλι για τις αγροτικές κοινότητες, παρουσίασε τα κάλαντα, στις 5 Δεκεμβρίου κατά την παρθενική του μετάδοση.

Τα κάλαντα τραγούδησε το παραδοσιακό συγκρότημα DorTransilvan’ και κάποιοι στίχοι λένε :

Ρουμάνικα (από την ρουμάνικη ιστοσελίδα Stiri de Cluj): “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”.

ΚΟ: Σύμφωνα με σχόλια στο youtube από Ρουμάνους σχολιαστές, η γλώσσα είναι παλιά και δυσκολονόητη, ενώ τα κάλαντα είναι του19ου αιώνα, άρα αποκλείεται να "εξυμνούν το Ολοκαύτωμα"!

Μετάφραση (σύμφωνα με το Google translate και όσα λέει το JTA):

«Γέννησε έναν όμορφο Γιο / Το όνομά του είναι Ιησούς Χριστός/ Όλοι τον προσκύνησαν / Αλλά οι Εβραίοι τον σκότωσαν / Οι Εβραίοι, οι καταραμένοι Εβραίοι, ο Άγιος Θεός δεν θα αφήσει Εβραίο ζωντανό, ούτε στον ουρανό ούτε στη γη, μόνο στην καμινάδα σαν τον καπνό, αυτό είναι μόνο καλό για τον Εβραίο, για να κάνει καπνό μέσα από την καμινάδα στο δρόμο».

Δείτε το video:


Σε δήλωσή του την Τρίτη, το TVR3 είπε ότι δεν επέλεξε τα κάλαντα, αλλά παρουσίασε μόνο τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο για τη Διάσωση και την Προβολή του Παραδοσιακού Πολιτισμού, το οποίο ανήκει στην δυτική περιφέρεια του Κλουζ (Cluj).

Το TVR θεωρεί ότι η επιλογή έγινε «χωρίς έμπνευση και ως εκ τούτου, κοινοποίησε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο τουCluj», λέει δήλωση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Η οργάνωση ‘MCA Romania’, που παρακολουθεί φαινόμενα αντισημιτισμού στην χώρα, έγραψε στον Πρόεδρο της ΡουμανίαςΤραϊάν Μπασέσκου (Traian Băsescu) και στον πρωθυπουργόΒίκτωρ Πόντα Βιορέλ, διαμαρτυρόμενη για την εκπομπή.

«Είμαστε σοκαρισμένοι που είδαμε ότι το ρουμανικό Δημόσιο Τηλεοπτικό κανάλι 3 μετέδωσε αντισημιτικά κάλαντα», γράφουν οι Maximillian Marco Katz και Marius Draghici της MCARomania στην επιστολή. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κανένας από το ακροατήριο δεν πήρε μια στάση ενάντια στα αντισημιτικά χριστιανικά κάλαντα που υποκινούν σε κάψιμο των Εβραίων».

Πρόσθεσαν ότι ήταν «απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι τοTVR 3 προσπάθησε να αρνηθεί την ευθύνη», ισχυριζόμενο ότι ήταν ευθύνη της περιφέρειας του Κλουζ.

Το Israel National News ανέφερε ότι πέρυσι, ένας Ρουμάνος Ευρωβουλευτής αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα στην τηλεόραση.

«Δεν υπήρξε ποτέ Ολοκαύτωμα στη Ρουμανία», είπε ο CorneliuVadim Tudor, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Θα το αρνούμαι μέχρι να πεθάνω Επειδή αγαπώ το λαό μου».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου