Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αποδείξεις: Μια ακόμα παγίδα για τους φορολογούμενους;

Δεν εξηγείται αλλιώς. Κάποιοι επιθυμούν διακαώς να δώσουν… αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι με αυτά που κάνουν είναι σίγουρο ότι θα τιμωρήσουν την παρούσα κυβέρνηση γιατί κάνει άλλα αντί άλλων και πολλές φορές δείχνει να μην έχει συναίσθηση των πράξεών της.

Κατ’ αρχάς όποιος έχει καταλάβει τι θα γίνει με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουμε το 2014 ας μας το πει. Εδώ δεν ξέρουν ούτε στο υπουργείο Οικονομικών, θα ξέρει ο απλός πολίτης;

Απ’ ότι μαθαίνουμε, η συλλογή αποδείξεων θα συνεχιστεί και του χρόνου αλλά πλέον θα απαιτείται να μαζευτεί το 10% κι όχι το 25% των εισοδημάτων. Ωστόσο, αν νομίζει κανείς ότι παίρνουν αυτό το μέτρο για το καλό των πολιτών γελιέται. Οι πληροφορίες λένε ότι ναι μεν θα είναι μόνο το 10%, αλλά στις αποδείξεις δεν θα περιλαμβάνονται αυτές από τα σούπερ μάρκετ και γενικά δαπάνες για τρόφιμα.

Το σκεπτικό των υπευθύνων, όπως ο Θεοχάρης και ο Μαυραγάνης, είναι ότι τα σούπερ μάρκετ έτσι κι αλλιώς δίνουν αποδείξεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τις μαζεύουμε. Επιχειρούν μάλιστα να στρέψουν τον κόσμο στο να ζητά αποδείξεις από επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν όπως γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. Από μια πρώτη άποψη είναι σωστό το σκεπτικό. Ωστόσο, τι γίνεται όταν ένας μισθωτός ή συνταξιούχος δεν καταφέρνει να μαζέψει αποδείξεις ίσες με το 10% των εισοδημάτων τους;  Θα φορολογείται με φόρο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που μάζεψε κι αυτών που έπρεπε να μαζέψει.

Όμως, πώς θα συγκεντρωθούν οι αποδείξεις όταν όλα τα λεφτά πλέον πηγαίνουν σε έξοδα διατροφής, στα κοινόχρηστα, στους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ κ.λπ., δηλαδή σε αποδείξεις που δεν περνάνε στις εφορίες; Πώς ένας κακόμοιρος συνταξιούχος θα συγκεντρώσει αυτές τις αποδείξεις, αν ολόκληρο το χρόνο δεν έχει χρειαστεί τις υπηρεσίες του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου; Ή μήπως θα πρέπει να πάει καμιά 20αριά φορές σε γιατρό και να πάρει αποδείξεις; Να αρρωσταίνει συνέχεια ή να του χαλάσουν τα υδραυλικά προκειμένου να βρει αποδείξεις;

Μήπως πρόκειται για ακόμη μια παγίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο;

http://www.antinews.gr/2013/12/27/240081/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου