Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Φορολογικός εφιάλτης το 2014. Αυτά δεν είναι οριζόντια μέτρα κύριοι της κυβέρνησης;

Φορολογικός εφιάλτης το 2014. Αυτά δεν είναι οριζόντια μέτρα κύριοι της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί γιατί δεν επέβαλε νέα, οριζόντια μέτρα και… παράκουσε τις εντολές της τρόικας. Και προσπαθεί επικοινωνιακά να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανελέητου φοροκυνηγητού το οποίο δεν είναι… οριζόντια μέτρα –σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τι είναι, όμως, όταν οι τσέπες εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων θα αδειάσουν εξαιτίας κρυφών και φανερών φορολογικών ρυθμίσεων;
Βλέπει ο μισθωτός τις αποδοχές του να μην έχουν περικοπεί άλλο και νομίζει ότι τη… γλίτωσε. Είναι όμως έτσι; Γιατί απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, το 2014 δεν θα είναι το έτος της αλλαγής, όπως πολλοί διατείνονται. Αντιθέτως, θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά η οποία θα επιφυλάσσει πολύ οδυνηρές εκπλήξεις για τους Έλληνες. Κι αν κάποιοι με στόμφο μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα, κρύβουν την πραγματική εικόνα. Ότι, η φοροεπιδρομή που έρχεται ίσως είναι η μεγαλύτερη την εποχή του μνημονίου.
Η κατάργηση των περισσότερων απαλλαγών, οι κρυφές διατάξεις για τις αποδείξεις, τα αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης, ο νέος φόρος στα ακίνητα, ο φόρος υπεραξίας σε μετοχές και αγοραπωλησίες ακινήτων θα γονατίσουν εκείνους που συνήθως πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης.
Ο φορολογικός οδηγός επιβίωσης δυστυχώς δεν έχει καλά νέα και μάλλον η… επιβίωση θα μείνει στα χαρτιά. Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά, οι τρεις διαφορετικές κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων, η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και η διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να «φουσκώσουν» σημαντικά τον φορολογικό λογαριασμό του επόμενου έτους για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.
Όπως υπολογίζεται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι το επόμενο έτος θα είναι 1,3 δισ. ευρώ. Αυτά  δεν είναι οριζόντια μέτρα;
Πιο αναλυτικά:
Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους θα βρεθούν το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα και οικογένειες με παιδιά. Μάλιστα οι φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί μισθωτοί με παιδιά θα είναι μεγαλύτεροι ακόμη κι αν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το 2013 είναι χαμηλότερα αυτών που δήλωσαν για το έτος 2012.
Το ετήσιο εισόδημα των μισθωτών – συνταξιούχων φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.
Καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και όλες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος για τους μη μισθωτούς φορολογουμένους
Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι φορολογούμενοι αυτοί, εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.
Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.
Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.
Στους χαμένους του νέου φορολογικού συστήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται το επόμενο έτος.
Φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια: Φόρους αυξημένους έως και 500% θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων, καθώς φορολογούνται πλέον με 10% από το πρώτο ευρώ. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ευνοήσει μισθωτούς ή συνταξιούχους οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα περιορισμένου εύρους πρόσθετο έσοδο από ενοίκια.
Τα εισοδήματα από ενοίκια που αποκτήθηκαν φέτος και θα δηλωθούν το επόμενο έτος δεν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων αλλά με μια διαφορετική κλίμακα με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων. Οσοι δεν έχουν εισπράξει φέτος, ούτε πρόκειται να εισπράξουν τα ενοίκια από το ακίνητό που έχουν νοικιασμένο, για να μη φορολογηθούν μπορούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Ολες οι φορολογικές αλλαγές του νέου έτους
Οι βασικότερες φορολογικές αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς περιλαμβάνονται στους νόμους 4110/2013 και 4172/2013 και ουσιαστικά ενεργοποιούνται το 2014, προβλέπουν:
Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, για όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες.
Κατάργηση όλων των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος για τους μη μισθωτούς φορολογουμένους. Για τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες δεν θα ισχύσει το 2014 καμία φοροαπαλλαγή.
Κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων για όλους τους μη μισθωτούς φορολογουμένους.
Κατάργηση των περισσότερων εκπτώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.
Ιατρικά έξοδα
Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους και με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ. Αν λείπουν αποδείξεις, απειλούνται με ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων τα οποία θα εμφανίσουν για το έτος 2013. Σε κάθε περίπτωση που το εισόδημα θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.
Επιβολή αυτοτελούς φόρου εισοδήματος 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα.
Αύξηση της φορολογίας των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ισχύει για τα κέρδη της χρήσης του 2013 που θα φορολογηθούν το 2014.
Αύξηση της φορολογίας των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας) από 20% σε 26%. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ισχύει για τα κέρδη της χρήσης του 2013 που θα φορολογηθούν το 2014.
Αύξηση της φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ από 20% σε 26%, για τη χρήση του 2013. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.
Aγρότες
Αυτοτελής φορολόγηση
Οι αγρότες θα φορολογηθούν το 2014 αυτοτελώς με τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το σύστημα αυτό οι αγρότες που θα δηλώσουν το επόμενο έτος εισοδήματα έως 23.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ενώ οι αγρότες με μεγαλύτερα εισοδήματα θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου