Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πρώτη δοκιμαστική βολή των S-300 στην Κρήτη (βίντεο)

Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:58 η βολή αποδοχής του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU1 από την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ/NAMFI). Το πρώτο βλήμα τύπου 48Ν6Ε που εκτοξεύθηκε  κατέστρεψε ολοσχερώς τον τηλεκατευθυνόμενο στόχο σε απόσταση 30.000 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί βολή δεύτερου βλήματος από έτερο εκτοξευτή 5P85ΤΕ του συστήματος. Η βολή εκτελέστηκε στο πλαίσιο της άσκησης «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013» παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Κύπριου υπουργού Άμυνας, μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και ξένων στρατιωτικών ακολούθων.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο του συστήματος σε πλήρη λειτουργικότητα και την υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS), 13 χρόνια μετά την άφιξή τους στην Κρήτη και 6 χρόνια μετά τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στην ιδιαίτερη συνεισφορά που έκαναν οι Κύπριοι αδελφοί μας, προσφέροντας τους S-300 στην Ελλάδα για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς αποτροπής οποιασδήποτε απειλής.
Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει ως ακολούθως:
«Σήμερα εδώ στην Κρήτη ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός. Έπειτα από 14 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή ενός εκ των πλέον συγχρόνων αμυντικών συστημάτων που εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την αεράμυνα της χώρας, των S – 300.
Το αποτέλεσμα το είδατε, η βολή στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία.
Την παρακολούθησαν και οι Ακόλουθοι Άμυνας όλων των συμμαχικών χωρών και είχα την ευκαιρία να πω ότι όλα αυτά που έχουν αποκτηθεί από την Ελλάδα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι συνεισφορά των Κυπρίων αδερφών μας που πριν από 15 χρόνια οραματικά ο Γλαύκος Κληρίδης θέλησε να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου.
Είναι ωστόσο σε καλά χέρια. Το απέδειξε η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ετοιμότητα, η καλή προετοιμασία των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να κρατούν αυτό το σύστημα ζωντανό, όρθιο και έτοιμο.
Αυτό είναι το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: Παρά τις δυσκολίες της εποχής ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος.
Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών σκοπών που από κοινού καλούμεθα να υπηρετήσουμε σε μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό διέρχεται φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας.
Η Ελλάδα είναι εδώ με το αμυντικό της σύστημα, με το στράτευμά της, με την πολιτική της και με τις παρεμβάσεις της. Διαδραματίζει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω πει, αυτό που της αναλογεί ως μια χώρα αξιόπιστη και σοβαρή, το ρόλο του παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Όσο και αν ηχεί παράδοξο και ενδεχομένως οξύμωρο σήμερα, αυτό που ζήσαμε εδώ με την επιτυχή βολή των S-300 αποτελεί μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου