Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Κρίση στην Τουρκία: ζητούν την παραίτηση Ερντογάν



Τρεις Τούρκοι υπουργοί παραιτήθηκαν σήμερα, μια εβδομάδα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται οι γιοι τριών υπουργών σε μια σαρωτική έρευνα διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Ένας εξ αυτών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους -σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τον τούρκο ηγέτη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το σκάνδαλο είναι μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποσυντονισμού από το εξωτερικό και απάντησε κάνοντας εκκαθάριση στην αστυνομία.
«Για χάρη της ευημερίας του έθνους και της χώρας, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαϊρακτάρ , του οποίου ο γιος εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Οι και γιοι και των άλλων δύο υπουργών που παραιτήθηκαν, του υπουργού  Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού  Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, εμπλέκονται στην υπόθεση και κρατούνται από την αστυνομία, μαζί με 21 ακόμα άτομα που κατηγορούνται για χρηματισμό. Έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία από τους γιους τους ή την κυβέρνηση. «Παραιτήθηκα  από τη θέση μου στο υπουργείο οικονομίας για να βοηθήσω την αλήθεια να λάμψει και να αποτρέψουμε αυτή την  άσχημη δολοπλοκία, η οποία έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς συνεργάτες μου μεταξύ άλλων» δήλωσε ο Τσαγλαγιάν.
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Γκιουλέρ αποκάλεσε τις συλλήψεις της 17ης Δεκεμβρίου «μία βρώμικη παγίδα ενάντια στην κυβέρνηση, το κόμμα και τη χώρα». Παρότι οι παραιτήσεις των Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ βοήθησαν στην αποστασιοποίηση του Ερντογάν από το σκάνδαλο, η καθυστέρηση και η δημόσια σύγκρουση με τον Μπαϊρακτάρ θα μπορούσαν να αποδειχθούν μεγάλα εμπόδια. Η Τουρκία έχει ακμάσει οικονομικά κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του Ερντογάν, ο οποίος όμως κατηγορείται για αυταρχισμό. Με τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές σε αναμονή λόγω Χριστουγέννων, οι παραιτήσεις πιθανόν δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά της Τουρκίας. Η λίρα είχε βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου