Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΛΩΝΙΑ: Παραμένει ο Σταυρός στο Κοινοβούλιο με απόφαση δικαστηρίου


 
Με απόφαση εφετείου της Πολωνίας που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, ο Σταυρός που είναι τοποθετημένος πάνω από τις πόρτες της αίθουσας του κοινοβουλίου από τον Μάιο του 1997, θα συνεχίσει να μένει στην θέση του.

«Η παρουσία του σταυρού στο κοινοβούλιο δεν παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των αιτούντων», κατέληξε η δικαστής Edyta Jefimko που απέρριψε την προσφυγή των μελών ενός μικρού αριστερού κόμματος με το όνομα "Το Κίνημά σου" (‘Twój Ruchκ’) που ζητούσαν να αφαιρεθεί το θρησκευτικό σύμβολο.

«Ο σταυρός είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά η σημασία του ως σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας και του πολιτισμού μας δεν μπορεί να αγνοηθεί», γράφει η Jefimko(φωτο) σύμφωνα αναφορά του Polskie Radio.
Οι βουλευτές του αριστερού, αντι-κληρικού και φιλο-ευρωπαϊκού κόμματος (που πριν ονομαζόταν "Κίνημα του Παλικότ" και κέρδισε το 10% στις βουλευτικές εκλογές του 2011) που αυτοπροσδιορίζονται "άθεοι", ισχυρίστηκαν ότι η παρουσία του σταυρού στην αίθουσα «παραβίαζε τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας τους».

Όταν η υπόθεση οδηγήθηκε αρχικά στα δικαστήρια το 2011, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την TNS OBOP, βρέθηκε ότι το 71 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της ύπαρξης του σταυρού στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Ο ηγέτης του κόμματος, Janusz Palikot,(φώτο- που το 2012 «απείλησε» ότι θα καπνίσει χασίς μέσα στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να πείσει για την νομιμοποίηση των «μαλακών ναρκωτικών») επέκρινε την απόφαση, υποσχόμενος να την εφεσιβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. «Θα πάμε την υπόθεση του σταυρού στο Στρασβούργο. Ο νόμος πρέπει να τηρείται. Εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε», έγραψε στο Twitter ο Palikot.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Donald Tusk, είπε στο Polskie Radio, ότι καλωσορίζει την απόφαση, λέγοντας ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους δεν θα πρέπει να εκφράζεται μέσω «αγώνων για το αν ο σταυρός πρέπει να αναρτάται ή όχι».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου