Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Νεκρός ένας αστυνομικός και δύο Αλβανοί κακοποιοί σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα με την Αλβανία

- Πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού ο 43χρονος αστυνομικός Ηλίας Κωστένης που έπεσε νεκρός  
- Η συμπλοκή έγινε σε ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα 
- Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κακοποιούς σε καλύβα 
- Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών - Δείτε όλο το χρονικό
- Συλλυπητήρια δήλωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια
- Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και 2 αλβανών κακοποιών σημειώθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο Βροντερό Φλώρινας.

Η ώρα ήταν μία παρά τέταρτο όταν τρεις αστυνομικοί της συνοριακής φύλαξης, στο πλαίσιο ελέγχων για παράνομη αλιεία, πήγαν να ελέγξουν - σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- μία καλύβα, 2 χιλιόμετρα από τη μικρή Πρέσπα.

Οι δύο αστυνομικοί προχώρησαν προς την καλύβα ενώ ο τρίτος στάθηκε πίσω απο ένα δέντρο για να τους παρέχει κάλυψη.

Όταν έφτασαν στην καλύβα ο ένας από τους δύο αστυνομικούς τράβηξε την κουβέρτα που είχε αντί για πόρτα ενώ ο δεύτερος φώτισε με το φακό του το εσωτερικό της. Οι δύο αστυνομικοί είδαν σε ένα κρεβάτι ένας άνθρωπο σκεπασμένο.
Φώναξαν στα αλβανικά “αστυνομία” κι εκείνος πετάχτηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει στα αλβανικά τον συνεργό του.

Μόλις οι αστυνομικοί είδαν και τον δεύτερο διαπίστωσαν πως κρατούσε καλάσνικοφ και άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω προκειμένου να βρουν κάλυψη.

Τότε, ο ένας από τους δύο κακοποιούς άρχισε να πυροβολεί μέσα από την καλύβα βγαίνοντας κι έξω απο αυτή. Μία από τις σφαίρες βρήκε και τραυμάτισε σοβαρά τον 43χρονο υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, πατέρα ενός 12χρονου κοριτσιού.

Ο δεύτερος αστυνομικός κατάφερε να καλυφθεί και ο τρίτος άνοιξε πυρ εναντίον του οπλισμένου Αλβανού με υποπολυβόλο τύπο MP5, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στη συνέχεια ο δεύτερος κακοποιός βγήκε από την καλύβα, άρπαξε το όπλο του συνεργού του και συνέχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά τραυματίζοντας θανάσιμα τον κακοποιό.

Οι τρεις αστυνομικοί είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους μακρυά από το σημείο και είχαν κάνει πεζοπορία περίπου 45 λεπτών σε δύσβατη περιοχή του βουνού, προκειμένου να ελέγξουν τη συγκεκριμένη καλύβα.Ετσι δεν ήταν δυνατή η άμεση μεταφορά του τραυματισμένου αστυνομικού. Μέχρι να έρθει η βάρκα για να τους παραλάβει, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας, δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του. Σημειώνεται επίσης οτι στην περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί κάτω απο το μηδέν.

Μέσα στο εσωτερικό της καλύβας δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο ενώ ερευνάται η γύρω περιοχή όπου ενδεχομένως οι δύο κακοποιοί να είχαν κρύψει όπλα ή ναρκωτικά.

Απο τους δύο κακοποιούς έχει γίνει λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού προκειμένου σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές να διαπιστωθεί η ταυτότητα τω δραστών και το πιθανό εγκληματικό παρελθόν τους.

Τη θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας:

"Εκφράζω τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη μου για την απώλεια της ζωής του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ενός ακόμη αστυνομικού ο οποίος έπεσε σε ώρα καθήκοντος, στην προσπάθεια προστασίας της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στην κόρη του και σε όλους τους οικείους του. Η σκέψη μας είναι μαζί τους".

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας

Σήμερα (08-12-2013), μεταμεσονύχτιες ώρες, ομάδα τριών (3) αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας εκτελούσε περιπολία για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης αλιείας στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, στις Μικρές Πρέσπες.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοσχέδια καλύβα εντός της οποίας βρίσκονταν δύο υπήκοοι Αλβανίας, που όταν κλήθηκαν να ελεγχθούν αντέδρασαν και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την ένοπλη συμπλοκή τραυματίστηκαν θανάσιμα 43χρονος Υπαρχιφύλακας και οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν διαδοχικά πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov το οποίο κατασχέθηκε.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=256156&catid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου