Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Σατανιστές θέλουν να αναγείρουν μνημείο έξω από κυβερνητικό κτίριο για λόγους «ισότητας»


Μια ομάδα σατανιστών αναφέρει ότι η απόφαση του νομοθετικού σώματος της πολιτείας της Οκλαχόμα του 2009 να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη, η ανέγερση ενός μνημείο με τις Δέκα Εντολές στο περιβάλλοντα χώρο του κυβερνητικού κτιρίου (Καπιτώλιο) της πρωτεύουσας της πολιτείας, σημαίνει ότι και αυτοί πρέπει να έχουν "ισότιμη πρόσβαση" στην ανέγερση ενός δικού τους μνημείου.

Ο "Σατανικός Ναός της Νέας Υόρκης" έχει προειδοποιήσει την αρμόδια Επιτροπή ότι θέλει να χτίσει ένα μνημείο δαπάνης 20.000 δολαρίων. Ο "ναός" σχεδιάζει να υποβάλει σχέδια αυτό το μήνα για ένα μνημείο το οποίο θα είναι "καλού γούστου" – και το οποίο περιγράφεται ότι θα δείχνει μία πεντάλφα ή μια διαδραστική παρουσίαση για τα παιδιά, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Bobby Cleveland (R) είπε στοAP ότι η ιδέα αυτή είναι παράλογη. «Αυτοί οι σατανιστές είναι μια διαφορετική ομάδα», είπε. «Τους τοποθετείς στην κατηγορία των παρανοϊκών».

Νομικό προηγούμενο δείχνει ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια ίσως να μην μπορούν να έχουν την ίδια άποψη για το μνημείο με τις Δέκα Εντολές ή την αξίωση για «ίσα δικαιώματα» των σατανιστών.

Σε μια υπόθεση του 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ομόφωνα υπέρ των σατανιστών και των οπαδών της Λευκής Υπεροχής, λέγοντας ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες των φυλακισμένων προστατεύει εξίσου και τα δικά τους.

Αξιωματούχοι του Οχάιο είχαν υποστηρίξει ότι η προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των σατανιστών θα υπονόμευε την ασφάλεια των φυλακών με την κατάρτιση περισσότερων κρατουμένων σε αυτή την πίστη. Απορρίπτοντας το επιχείρημα της πολιτείας, η δικαστής Ruth Bader Ginsburg σημείωσε ότι η κυβέρνηση της πολιτείας κάνει παραχωρήσεις συχνά στην ελεύθερη άσκηση της θρησκείας, όπως στην δυνατότητα Εβραίων στρατιωτών να φοράνε yarmulkes (κιπά).

Η δικαστής Ginsberg κατέστησε σαφές ότι η απόφαση της ασχολήθηκε ειδικά με τον εν λόγω ομοσπονδιακό νόμο.

Σε δύο άλλες περιπτώσεις, το ίδιο έτος, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά τμήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα των θρησκευτικών μνημείων σε δημόσιους χώρους.

Από τη μία πλευρά, το δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά, ότι ένα μνημείο για τις Δέκα Εντολές στο Καπιτώλιο του Τέξας θα μπορούσε να παραμείνει. Ο δικαστής StephenBreyer, εκφράζοντας την πλειοψηφία του δικαστηρίου, σημείωσε ότι το μνημείο υπήρχε για 40 χρόνια πριν ασκηθεί κάποια μήνυση. Εξάλλου, στο έδαφος του Καπιτωλίου του Τέξας υπάρχουν μια ποικιλία μνημείων. Αυτό, κατά την άποψη του δικαστή Breyer, έκανε το μνημείο πιο πολύ ιστορικό παρά θρησκευτικό.

Ομοίως, το 2010, δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση ενός μνημείου με τις Δέκα Εντολές από το προαύλιο ενός δικαστηρίου στην Οκλαχόμα.

Το μνημείο με τις Δέκα Εντολές της Οκλαχόμα έχει προσβληθεί στο δικαστήριο από την Αμερικάνικη Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union ή ACLU).

Ο νομικός σύμβουλος της ACLU, είπε στο AP: «Αν οι Δέκα Εντολές, με το φανερά χριστιανικό μήνυμά τους, επιτρέπεται να παραμείνουν στο Καπιτώλιο, το μνημείο που προτείνεται από το Σατανικό Ναό δεν μπορεί να απορριφθεί εξαιτίας των διαφορετικών θρησκευτικών απόψεών τους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου