Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Νέο κύμα απολύσεων στον Ριζοσπάστη

Άλλοι πέντε εργαζόμενοι-δημοσιογράφοι, είδαν προχθές την πόρτα εξόδου από το “όργανο” της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους: Κώστα Τρακόσια (Εργατικό ρεπορτάζ), Γρηγόρη Τραγκανίδα (Πολιτιστικό), Αλεξάνδρα Φωτάκη (Διεθνές), Ηρακλή Κακαβάνη (Διορθωτής), και Κώστα Κρεμμύδα (Συντάκτης ύλης). Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, όπως και δεκάδες άλλων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ριζοσπάστη, ήταν μέλη του ΚΚΕ. Με αυτούς τους απολυμένους, συνολικά οι απολύσεις στην εφημερίδα φτάνουν περίπου τις 30.
Τυπικώς, οι παραπάνω, όπως και οι περισσότεροι από τους προηγούμενους, απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπουν μείωση των μισθών στα 800 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τόσο ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη Ένωση, όχι μόνον διαφωνούν με τις ατομικές συμβάσεις στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά κατ’ επανάληψη έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να μην τς υπογράψουν. Είναι τώρα λοιπόν, απορίας άξιον, πως οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ στα ΜΜΕ, θα εμφανιστούν ενώπιον των εργαζομένων και θα τους πουν να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τις οποίες, σημειωτέον, προωθούν σχεδόν όλοι οι εκδότες;
Άκρως ενδιαφέρον είναι πάντως, ότι οι απολύσεις στον “Ρ”, ουσιαστικά μοιάζουν με επιχείρηση εκκαθάρισης της εφημερίδας από όλους όσοι είναι αντίθετοι στη “γραμμή” της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 80% όσων απολύονται, έχουν διαφωνήσει ευθέως ή εμμέσως με τη “γραμμή” στο 19ο Συνέδριο του κόμματος. Ουσιαστικά δηλαδή, όπως γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόμματος από τους διαφωνούντες, το ίδιο γίνεται και στον Ριζοσπάστη. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ότι οι απολύσεις στον “Ρ” θα γίνουν πρωτίστως με κοινωνικά κριτήρια. Παρά ταύτα, υπάρχει περιστατικό που απολύθηκε δημοσιογράφος, του οποίου η σύζυγος μόλις προ μηνός είχε γεννήσει και, εκτός των άλλων, αυτή ήταν άνεργη. Εμπνευστής όλης αυτής της επιχείρησης εκκαθάρισης στο κόμμα, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι η ίδια η κ. Παπαρήγα, και ο κύκλος στελεχών πέριξ αυτής. Ως γνωστόν, στο τελευταίο συνέδριο του ΚΚΕ, και μετέπειτα, ιστορικά και πολύτιμα στελέχη του “φαγώθηκαν”, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν παντού οι “φράξιες” που προωθεί η σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου