Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Επιστήμονες αντέστρεψαν την διαδικασία της γήρανσης

Ένας αμερικανός καθηγητής από τη Νέα Νότια Ουαλία κατάφερε να αντιστρέψει τους βασικούς δείκτες της γήρανσης, κάνοντας ποντίκια δύο ετών να φαίνονται σαν έξι μηνών. Αυστραλοί και Αμερικάνοι ερευνητές ελπίζουν ότι η αντιγηραντική σύνθεση θα μπορούσε να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους στις αρχές του επόμενου έτους.
Η μελέτη, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακάλυψε έναν τρόπο για να αποκαταστήσει την αποτελεσματικότητα των κυττάρων, αντιστρέφοντας πλήρως τη διαδικασία γήρανσης στους μύες. Στα δύο ετών ποντίκια δόθηκε μια ένωση για περισσότερο από μία εβδομάδα, που γύρισε πίσω τους βασικούς δείκτες της γήρανσης, στα επίπεδα ποντικιών έξι μηνών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό ισοδυναμεί με το να κάνουν ένα 60χρονο άτομο να αισθάνεται σαν 20χρονος. Ελπίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, θα επεκταθεί και σε ανθρώπους στις αρχές του επόμενου έτους, με τους επιστήμονες να αναζητούν τρόπους για το πώς η θεωρία της αντιστροφής της ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η άνοια και ο διαβήτης.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια περιοχή των κυττάρων που ονομάζονται μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, η επικοινωνία μεταξύ αυτής της περιοχής και του πυρήνα του κυττάρου φθίνει, οδηγώντας στη διαδικασία γήρανσης. Οι ερευνητές χορήγησαν μια χημική ουσία που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης-αδενίνης ή NAD, η οποία μειώνεται στο σώμα καθώς γερνάμε. Η προσθήκη αυτής της ένωσης οδήγησε στην αντιστροφή της γήρανσης των ποντικών. «Η διαδικασία της γήρανσης που ανακαλύψαμε είναι σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι: όταν είναι νέοι επικοινωνούν καλά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ζώντας πολλά χρόνια μαζί, η επικοινωνία καταρρέει», δήλωσε ο καθηγητής David Sinclair  του UNSW, το οποίο βασίζεται στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Και ακριβώς όπως σε ένα ζευγάρι, αποκαθιστώντας την επικοινωνία, λύνουμε το πρόβλημα».
Ο Δρ Nigel Turner, ερευνητής στο UNSW και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ο ρυθμός αναστροφής της ηλικίας στα ποντίκια ήταν «απίστευτα γρήγορος». «Έχουμε χαρτογραφήσει την πορεία της γήρανσης με προσοχή, αλλά ήταν μια πραγματική έκπληξη όταν είδαμε τους δείκτες της γήρανσης να κινούνται προς τα πίσω τόσο γρήγορα, σε μόλις μία εβδομάδα», είπε. Ο Turner είπε ότι ένα «μαγικό χάπι» που θα αντιστρέφει τη γήρανση θα χρειαστεί πολλά χρόνια, εν μέρει λόγω του κόστους της ένωσης, η οποία θα είναι περίπου 50.000 δολάρια την ημέρα για έναν άνθρωπο. Αλλά οι μελέτες αναμένεται να αρχίσουν το συντομότερο, με τους ερευνητές να είναι σίγουροι ότι οι παρενέργειες θα είναι ελάχιστες, λόγω του γεγονότος ότι η ένωση είναι φυσική.
«Τώρα που καταλαβαίνουμε το μονοπάτι, μπορούμε να εξετάσουμε άλλους τρόπους για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία και να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης» είπε ο Turner. «Οι άνθρωποι πιστεύουν η έρευνα της αντιγήρανσης είναι για να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν μέχρι τα 200, αλλά ο στόχος είναι πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να είναι υγιείς πλέον σε μεγάλη ηλικία. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επικοινωνία των κυττάρων καταστρέφεται σε ασθένειες όπως η άνοια, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου δύο. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μύες, αλλά θα μπορούσε να ωφελήσει πολλαπλά όργανα και να καθυστερήσει και να αποτρέψει πολλές από αυτές τις ασθένειες που συμβαίνουν. Δεν γνωρίζω αν αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε όλοι ως τα 150, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν θα περνάμε τα τελευταία 20 με 30 χρόνια της ζωής μας με κακή υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου