Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Βόρεια Κορέα: Εκτελέστηκε για προδοσία ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν

Εκτελέστηκε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ, θείος του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο 67χρονος θεωρούταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος της χώρας. Στις αρχές της εβδομάδας, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είχε καθαιρέσει τον Γιανκ από όλες τις υψηλόβαθμες θέσεις που κατείχε και τον εκδίωξε από τον κομματικό μηχανισμό τους πανίσχυρου Κόμματος των Εργατών, κατηγορώντας τον για εγκληματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της κακοδιαχείρισης κρατικού χρήματος, της λαγνείας προς τις γυναίκες και της κατάχρησης αλκοόλ. Μέχρι τελευταία στιγμή πολλοί θεωρούσαν ότι η συγγενικές του σχέσεις με τον ηγέτη της χώρας –ήταν παντρεμένος με την αδερφή του ο Κιμ Γιονγκ Ιλ- θα τον έσωζαν.
Η επίσημη εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν την Παρασκευή δημοσίευσε μια φωτογραφία του Γιάνγκ με χειροπέδες να κρατείται από ένστολους φύλακες, κατά τη δίκη του. «Εδώ και πολύ καιρό ο Γιανγκ είχε μια βρώμικη πολιτική φιλοδοξία. Δεν τόλμησε να σηκώσει το κεφάλι του όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ζωντανοί» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, αναφερόμενο στον παππού και τον πατέρα του σημερινού ηγέτη. «Ο κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους» συμπληρώνει. Για να καταλήξει: «Η Βόρεια Κορέα δεν κινείται προς την κατεύθυνση ενός συλλογικού συστήματος: είναι όλα σχετικά με τον ένα και μοναδικό ηγέτη, είτε αυτός είναι 30 είτε 69 ετών. Ακόμα και 18 να ήταν 18 θα παρέμενε ιδιοφυΐα. Είναι το θεϊκό δικαίωμα των Κιμ».
Δυο συνεργάτες του Γιανκ εκτελέστηκαν επίσης κατά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα εξέφρασε η Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου