Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Νέες αντιχριστιανικές αηδίες. Η σειρά του David Bowie


ΚΟ:  Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τον David Bowie. Προσωπικά με αηδίαζε από τότε που ήμουν μικρός, παρόλο που είχε όντως μία χαρακτηριστική βαριά φωνή. Τώρα στα 66 του αποφάσισε να επιστρέψει και θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει όσο γίνεται περισσότερο "θόρυβο", τι σκέφτηκε λέτε να κάνει; Να βγάλει ένα βίντεο όπου θα χρησιμοποιεί υβριστικές εικόνες για τον χριστιανισμό. Τι πρωτοτυπία! Καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί. Εκεί καταλήγουν πάντοτε οι προσπάθειες του κάθε κομπλεξικού διεστραμμένου «καλλιτέχνη». Όλα βέβαια, τα sites βγήκαν με πανομοιότυπους τίτλους «προκαλεί ο Bowie» κλπ… Σιγά τα αυγά. Ή μάλλον τα αίματα. Ας μου πει κάποιος πότε ένας ή μία από αυτούς τους γελοίους επιχείρησε να σατιρίσει έναν λατρευτικό χώρο Εβραίων; Ποτέ. Πότε κάποιος είπε να σατιρίσει ένα λατρευτικό χώρο μουσουλμάνων; Ούτε για αστείο. Κι όμως όλοι αυτοί βγάζουν κάθε αρρωστημένη «έμπνευση» κατά της χριστιανικής πίστης, γιατί ξέρουν ότι οι χριστιανοί θα σιγήσουν ως «πρόβατα» και αν κάποιος πάει να ψελλίσει τίποτα, θα δεχτεί ομαδικά πυρά ως εκφραστής του «Μεσαίωνα» και θα ακούσει λογίδρια του στυλ «η τέχνη δεν λογοκρίνεται» και λοιπές φανφάρες. 

Το βίντεο λοιπόν, του καινούργιου τραγουδιού του «The Next Day», κινείται στα γνώριμα νερά παρόμοιων αντιχριστιανικών βίντεο που γυρνάνε τα τελευταία χρόνια κάτι χρυσοπληρωμένοι σαλτιμπάγκοι της μουσικής βιομηχανίας, (οι οποίοι φλερτάρουν με τον αποκρυφισμό) θέλοντας λέει, να «προκαλέσουν» ή να «καταγγείλουν» - ντε και καλά – την «διαφθορά του κλήρου». Ξέρετε, εκείνη η γκαγκά και κάτι άλλοι, που ούτε τα ονόματά τους ξέρω ούτε και με νοιάζει. Κρίμα στα παιδάκια που τους ακούνε. ΟBowie έξαψε και βρήκε λοιπόν, τρόπο να συζητάνε για αυτόν.

Στο βίντεο βέβαια ρέει και άφθονο αίμα και παρουσιάζονται μάτια βγαλμένα σε πιάτο (!) και όλα αυτά τα χαριτωμένα εν μέσω μουσικής και «σέξι χορευτριών». Η Σαλώμη έλειπε.

 Στο video πρωταγωνιστούν εκτός από τον Bowie, ο Βρετανός ηθοποιός Gary Oldman και η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Marion Cotillard.

Στο video ο Oldman υποδύεται έναν κληρικό, η Cotillard μία πόρνη και ο Bowie έναν τραγουδιστή, η όψη του οποίου παραπέμπει στον Ιησού, να στέκεται σε ένα αμυδρά φωτισμένο μπαρ με μια δέσμη φωτός λάμπει κάτω από αυτόν.

(Παρένθεση: Ο Oldman μιλώντας το 2005, για το εβραϊκό hip hopσυγκρότημα ‘Chutzpah’, του οποίου είναι μεγάλος θαυμαστής αλλά και συνεργάτης τους στην παραγωγή κάποιων βίντεο, είπε,μεταξύ άλλων: "Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι το πραγματικό μου όνομα είναι Harry Goldman. Όταν μπήκα στη showbiz, ήταν εύκολο. Μετακίνησα απλώς το 'G' και έβαλλα ένα 'R' ...GaryOldman" – Για τον κ. Bowie ο ΚΟ θα γράψει άλλη φορά).

Ο Oldman εισέρχεται στο μπαρ, που παραπέμπει τόσο σε εκκλησία όσο και σε οίκο ανοχής, και παρακολουθεί την πόρνη η οποία χορεύει στους ρυθμούς του «The Next Day».

Στο τέλος από την Cotillard που είναι ντυμένη με τα εσώρουχα αναβλύζει άφθονο αίμα από τα χέρια της που έχουν δύο σημάδια σαν από καρφιά.
Το YouTube αφαίρεσε το βίντεο προσωρινά, λόγω προφανώς, του αμφιλεγόμενου περιεχόμενού του, αλλά γρήγορα το επανάφερε, λέγοντας ότι το είχε κατεβάσει «κατά λάθος».

Οι αντιδράσεις ; Ως συνήθως χλιαρές και "πολιτισμένες". Ούτε φετφάδες, ούτε τέτοια "πολυπολιτισμικά".

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Λόρδος Careyσχολιάζοντας την προσπάθεια του Bowie να δημιουργήσει διαμάχη με το βίντεο – ρώτησε κατά πόσο θα ήταν πρόθυμος να προσβάλλει με ανάλογο βίντεο τους μουσουλμάνους. «Αμφιβάλλω αν θα το έκανε», είπε. (Εκεί καταλήξαμε. Να λέμε μέσα μας σε κάθε αντιχριστιανικό “καλλιτεχνικό” εμετό, «ε, ρε ισλάμ που σας χρειάζεται!»).

Άλλοι χριστιανοί σχολιαστές είδαν την κίνηση του Bowie ως κίνηση «απελπισίας», προσθέτοντας ότι, αντί να τους σοκάρει, επιβεβαίωσε ότι ο χριστιανισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικός(και η εξύβρισή του άκρως εμπορική για τους «καλλιτέχνες»).


Ο Bill Donohue, πρόεδρος της αμερικάνικης Catholic League,έγραψε στην ιστοσελίδα της ομάδας, λίγες ώρες μετά την προβολήτου βίντεο : the "switch-hitting, bisexual, senior citizen from London has resurfaced" – κάτι σαν ο «bisexual, ανώτερος πολίτης από το Λονδίνο ξαναήρθε στην επιφάνεια».

Ο Donohue, στη συνέχεια δίνει μια γενική περίληψη του βίντεο,το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα «άθλιο νυχτερινό κέντρο όπου συχνάζουν ιερείς, καρδινάλιοι και μισόγυμνες γυναίκες», όπου σερβίρονται μάτια για να φαγητό, αυτομαστιγώνονται καρικατούρες σαν θηλυπρεπείς καλόγεροι και ένα "dancing gal" που υποδύεται η Marion Cotillard έχει θέμα με τα «στίγματα».

Στους στίχους γίνεται αναφορά σε “priest stiff in hate” και “women dressed as men for the pleasure of that priest”, δηλ. «ιερέαςγεμάτος μίσος» και «γυναίκες ντυμένες σαν άνδρες για την ευχαρίστηση του ιερέα»"Με λίγα λόγια"γράφει.Donohue, "το βίντεο απεικονίζει τον καλλιτέχνη - είναι χάλια".

Στην συνέχεια ο Donohue συλλογίζεται σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το σύστημα πεποιθήσεων του τραγουδιστή.

Ο Bowie είναι σε σύγχυση σχετικά με τη θρησκεία. Έκανε μια φορά μια δημόσια εξομολόγηση: «Ήμουν νέος, τρομερά ελεύθερος και ο θιβετιανός βουδισμός  με τράβηξε εκείνο τον καιρό. Σκέφτηκα, «δεν υπάρχει σωτηρία». Δεν προχώρησε όμως (η ιστορία με τον βουδισμό). Στη συνέχεια πέρασα από το Νίτσε,το Σατανισμό, τον Χριστιανισμό ... την κεραμική και κατέληξαστο τραγούδι. Ήταν ένας μακρύς δρόμος". ‘Κρίμα που δεν προχώρησε με την κεραμική’, γράφει ο Donohue.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου