Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Κλείδωσε η συμμετοχή της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ


Κλείδωσαν οι όροι για την πώληση της ΔΕΠΑ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Οι όροι που αποφασίστηκαν ουσιαστικά επικυρώνουν τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της διοίκησης της Gazprom με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η πρώτη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Με τις τελικές αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά κλειδώνει και η συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στο διαγωνισμό ο οποίος, όπως όλα δείχνουν θα πάρει μια μικρή ακόμη παράταση ολίγων ημερών και η κατάθεση των τελικών προσφορών θα πάει για τις 7 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ αποφασίστηκε ότι η εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να καταθέσει η Gazprom ανέρχεται στο 10% του τελικού τιμήματος, ενώ σε περίπτωση εμπλοκής από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, αυτό θα επιστραφεί στο ακέραιο στη ρωσική εταιρεία. Δε θα πληρώσει δηλαδή πέναλτι για ακύρωση του διαγωνισμού σε μη δική της υπαιτιότητα. Ήταν ένα αίτημα που συζήτησε ο Αλ. Μίλερ με τον Αντ. Σαμαρά. Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται πως οι Ρώσοι δεν θα ζητήσουν συμψηφισμό με το τελικό τίμημα κι έτσι η ελληνική πλευρά θα εισπράξει το τίμημα όπως θα προσδιοριστεί και στη συνέχεια θα υπάρξουν εγγυήσεις ώστε μέχρι το τέλος του 2015 ό,τι παραμένει ληξιπρόθεσμο και σε ποσοστό 65% – δηλαδή το κομμάτι των μετοχών της ΔΕΠΑ – να καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.

Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σύννεφα στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ καθώς η αζέρικη εταιρεία Soccar δε φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή της ρωσικής Sintez, κρατώντας ως ατού τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ.

http://www.antinews.gr/2013/05/24/216822/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου