Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Την πλήρη αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας δείχνουν οι ταραχές στη Σουηδία


 
Εκατοντάδες «νεαροί» (έτσι λέγονται οι - υποτίθεται - «ενσωματωμένοι» μουσουλμάνοι μετανάστες) πετούν πέτρες, καίνε αυτοκίνητα και σπάνε παράθυρα -  ήδη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα - στη Στοκχόλμη και αλλού, λέγοντας ότι διαμαρτύρονται ενάντια στην αστυνομική βία και την ανισότητα. 

Στη Σουηδία, οι επικριτές των πολιτικών της πολυπολιτισμικότητας επιτίθενται στους νόμους για τη μετανάστευση.
Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί, ενώ στο Όλβσγε εκδηλώθηκε πυρκαγιά σ’ ένα αστυνομικό τμήμα. Πυρπολήθηκαν ακόμη δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι (Husby), απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, Οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Όπως και την περασμένη νύχτα, αστυνομικοί πετροβολήθηκαν στο Σοντερτέλγε.

Όλοι όσοι συνελήφθησαν ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών.

Η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις αντί όμως η κατάσταση να περιοριστεί, τα επεισόδια που ξεκίνησαν από το Husby επεκτείνονται και σε άλλα προάστια Σουηδικών πόλεων, όπου υπάρχει παρουσία μουσουλμάνων μεταναστών.
Η «αφορμή»

Αφορμή για τα όσα λαμβάνουν χώρα ήταν ένα επεισόδιο κατά το οποίο ένας 69χρονος - μάλλον αραβικής καταγωγής- έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών, τους οποίους οι μετανάστες κατηγορούν για "ρατσισμό".

Ο πρωθυπουργός κάνει «εκκλήσεις»

Ο Σουηδός κεντροδεξιός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt την Τρίτη «έκανε έκκληση» να σταματήσει η βία, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να είναι απίθανο να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα!

"Έχουμε ομάδες νεαρών ανδρών που πιστεύουν ότι μπορούν και πρέπει να αλλάξουν την κοινωνία με τη βία. Ας είμαστε σαφείς: Αυτό δεν είναι εντάξει. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε από τη βία», είπε ο κ. Reinfeldt, ο οποίος «προέτρεψε» επίσης "ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των ενηλίκων" να βοηθήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

"Οι κάτοικοι του Husby πρέπει να πάρουν τη γειτονιά τους πίσω," τόνισε ο Ράινφελντ, μιλώντας για την περιοχή, όπου περίπου το 80 τοις εκατό των περίπου 11.000 κατοίκων είναι πρώτης ή δεύτερης γενιάς μετανάστες. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δει αύξηση της απασχόλησης και πτώση της εγκληματικότητας τα τελευταία επτά χρόνια, πρόσθεσε ο Reinfeldt, μιλώντας για την "σωστή κατεύθυνση" που έχει πάρει η περιοχή.

Αποτυχία των δαπανηρών πολιτικών «ενσωμάτωσης»

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με την εκτίμηση του Ράινφελντ για τις κατοικημένες από μετανάστες περιοχές, με τους κριτικούς να λένε ότι οι πολιτικές «ένταξης» - στην χώρα και στο σύνολο της Δυτικής Ευρώπης - "δεν λειτουργούν".
"Αυτό είναι ένα σαφές αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών υπέρ της πολυπολιτισμικότητας που η Σουηδία υιοθέτησε περίπου τη δεκαετία του '80 και αυξήθηκαν στη δεκαετία του '90 ... Και αυτό δεν είναι η μια και μοναδική φορά ... που έχουμε δει αυτές τις εθνοτικές ταραχές εναντίον των σουηδικών αρχών. Το έχουμε δει αυτό στη Δυτική Ευρώπη, και δυστυχώς πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερα από αυτό, αν δεν αλλάξουμε πολιτική", είπε στο Russia Today, ο Marc Abramsson, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικών Δημοκρατών, (κομμάτι που αποσχίστηκε από τους Σουηδούς Δημοκράτες, το εθνικιστικό κόμμα που είναι 4ο δε δύναμη στη Σουηδία).

Οι τρέχουσες ταραχές, λέει ο Abramsson και τα ανάλογα περιστατικά έχουν ένα κοινό "πρόβλημα" ως βάση – το οποίο είναι, ότι οι ίδιοι οι μετανάστες δεν ταυτίζονται με την κοινωνία της χώρας, ούτε αποδέχονται τις αρχές της χώρας, και μένουν κολλημένοι μόνο με την δική τους εθνική ομάδα.

«Η Σουηδία έχει προσπαθήσει σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη να πετύχει την «ενσωμάτωση». Έχουμε επενδύσει σχεδόν δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα που οι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει - και ακόμα δεν λειτουργεί", υποστήριξε ο πολιτικός.


"Άβατο" οι περιοχές που ζουν μετανάστες

«Ζουν στην περιοχή τους, και αισθάνονται ότι η περιοχή είναι δική τους. Και όταν φτάνει η αστυνομία, αισθάνονται ότι είναι απρόσκλητη στην «χώρα» τους. Η αστυνομία ... που εργάζεται σε αυτούς τους τομείς, πρέπει να έχει δύο αυτοκίνητα, το ένα να προστατεύει το άλλο. Άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρήσουν τα κτίρια, να έχουν φρουρούς ασφαλείας, η πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπορεί κανένας να δουλέψει, γιατί δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένους νεαρούς μετανάστες που αισθάνονται ότι όλοι αυτοί είναι απρόσκλητοι στη δική τους περιοχή, παρόλο που αυτοί προσπαθούν να τους βοηθήσουν", είπε ο Abramsson.


Η αλήθεια είναι ότι οι "ετοιμοπόλεμοι" μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς καθόλου ... ευχαριστημένοι δεν είναι από αυτά που τους προσφέρει το Σουηδικό κράτος.

H "ανεκτική" Σουηδική κοινωνία, αδυνατεί να καταλάβει πώς μπορούν αυτοί στους οποίους έχει δώσει τόσα (το Husby που είναι η αραβική γειτονιά της Στοκχόλμης κυριολεκτικά πλημμυρίζει από κρατικές δομές υποστήριξης των μεταναστών, όπως κέντρα νεότητας, ιατρικές εγκαταστάσεις, παιδικοί σταθμοί και πολλά άλλα) στρέφονται με αυτό τον τρόπο εναντίον της. Και όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει καθώς εκατοντάδες νεαροί κάθε βράδυ βγαίνουν στους δρόμους καίγοντας αυτοκίνητα και κτήρια.

Τι πήγε στραβά;

H Σουηδία από καιρό είναι το προπύργιο ενός γενναιόδωρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και μιας εξισωτικής πολιτικής κουλτούρας.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός λόγος για την αναταραχή είναι η υψηλή ανεργία και η απομόνωση των νέων στα νότια και δυτικά προάστια της Στοκχόλμης, όπου ξέσπασε η βία - αυτοί που βλέπουν να μην έχουν πρόσβαση στην ευημερία της Σουηδίας.

«Ο διαχωρισμός στη Στοκχόλμη αυξάνεται όλη την ώρα» λέει η Νίνα Edstrom, κοινωνική ανθρωπολόγος που προωθεί την «ενσωμάτωση» σε ένα κέντρο για την πολυπολιτισμικότητα στην Fittja. «Υπάρχουν πολύ μεγάλες κοινωνικές διαφορές. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι, απογοητευμένοι νέοι. Δεν είμαι έκπληκτη πουσυμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε.

Παρόλα αυτά, η Edstrom πρόσθεσε, ότι θα ήταν λάθος να δούμε τους νεαρούς που συμμετέχουν στις ταραχές, ως πολιτικούς ακτιβιστές.

Συνολικά, περίπου το 15 τοις εκατό των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, σε σύγκριση με το 10 τοις εκατό που ήταν πριν από 10 χρόνια. Η εισροή μεταναστών ως επί το πλείστον προέρχεται από εμπόλεμες χώρες, όπως το Ιράκ, η Σομαλία, η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και η Συρία.

Το 2012 μόνο, η Σουηδία δέχθηκε 44.000 αιτούντες άσυλο,σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 50 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.

Καμία σχέση με υποβαθμισμένη περιοχή

Στο Husby, τη δυτική συνοικία της Στοκχόλμης, όπου η βία ξεκίνησε την Κυριακή, περίπου το 80 τοις εκατό των κατοίκων είναι είτε πρώτη είτε δεύτερη γενιά μεταναστών. Παρόλα αυτά, η περιοχή φαίνεται να διατηρείται καλά και σε τίποτα να μη θυμίζει φτωχογειτονιά.

"Έχουμε τόσο θαυμάσια πράγματα. Έχουμε ένα μείγμα πολιτισμών. Βγαίνουμε έξω στους δρόμους και γνωρίζουμε τους γείτονές μας», λέει ο Soruco, 26 ετών, ο οποίος ζει στο Husby.

Έξω από ένα μανάβικο, ο Shain Akbari, προπονητής ποδοσφαίρου τοπικής ομάδας στάθηκε μιλώντας σε μια ομάδα νεαρών. Είναι αναστατωμένος που οι νεαροί πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και πυροσβέστες, έκαψαν κτίρια και αυτοκίνητα.

«Είναι τραγικό ... είναι λάθος», είπε. Αλλά ο Akbari, ιρανικής καταγωγής που μεγάλωσε στο Husby, είπε ότι η γειτονιά έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια.

"Πριν δεν ήταν έτσι. Πριν είχαμε Σουηδούς φίλους που έπαιζαν στην ίδια ομάδα ποδοσφαίρου. Πήγαμε στο σχολείο μαζί και μας βοήθησαν να ενσωματωθούμε στην κοινωνία. Βρήκαμε μια δουλειά μέσω φίλων. Αλλά δεν είναι έτσι τώρα . Τώρα είναι κλειδωμένοι εδώ. Δεν εγκαταλείπουν την περιοχή .... Δεν έχουν δυνατότητες".

Φωτο: "Σουηδέζα"αστυνομικός μιλάει με κατοίκους του Χούσμπι..
Ζουν στη Σουηδία αλλά δεν έχουν γνωρίσει Σουηδό!

Η Camilla Salazar, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Νεότητας του Fryshuset, συμφώνησε.

«Έχω μιλήσει με νέους σε ορισμένα προάστια που λένε, ‘Θα ​​ήταν διασκεδαστικό να γνωρίσω έναν Σουηδό’, είπε.

«Να διαχωριστεί η λευκότητα από την σουηδικότητα»!

Η Σουηδία χρειάζεται μια νέα ιστορία καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει και να περιλαμβάνει τη σημερινή δημογραφική πολυμορφία και να δημιουργήσει μια νέα Σουηδικότητα που να είναι κάτι ξεχωριστό από την λευκότητα, λένε οι εκπρόσωποι από το Πολυπολιτισμικό Κέντρο (Mångkulturellt centrum) στο Botkyrka κοντά στη Στοκχόλμη.
«Αλλάχ Ακμπάρ!»  

Δείτε τα βίντεο:



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώεδώεδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου