Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ευρώπη: Αντί να ασχοληθούν με την βόμβα της λαθρομετανάστευσης, ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή


Η Σουηδία είναι για όλο τον κόσμο μια χώρα – πρότυπο. Πλούσιο κράτος, ευκατάστατοι γενικά οι πολίτες της, με βαθιά δημοκρατική κουλτούρα, με τον Ούλοφ Πάλμε να βρίσκεται στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μια χώρα όπου η κοινωνική πρόνοια είναι απίστευτη, η ανεργία ήταν πάντοτε χαμηλή, το πολυπολιτισμικό κράτος είχε λειτουργήσει καλά.
Μέχρι τώρα αφού φαίνεται ότι το ισοπεδωτικό κύμα της παράνομης μετανάστευσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, πλήττει καίρια και τη Σουηδία.
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται οι χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως στα προάστια της Στοκχόλμης. Εκατοντάδες νεαροί, κυρίως από οικογένειες φτωχών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και νέοι στη χώρα, καίνε αυτοκίνητα, κάνουν απίστευτες καταστροφές και συγκρούονται με τους αστυνομικούς ενώ έχουν δεχθεί επίθεση ένα αστυνομικό τμήμα και δύο σχολεία.
Αφορμή ήταν ο θάνατος από αστυνομικά πυρά ενός 69χρονου ο οποίος είχε κλειδωθεί σε ένα διαμέρισμα κρατώντας μαχαίρι, όμως αρκετοί πιστεύουν ότι υπήρξε βίαιη αντίδραση από τις αστυνομικές αρχές που οδήγησε στο θάνατό του.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αναταραχή έρχεται να εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το κράτος – πρότυπο της Σουηδίας με την αυξανόμενη ανεργία και τα προβλήματα τις πολυπολιτισμικότητας να δημιουργούν συνεχώς εντάσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι το εθνικιστικό κόμμα της χώρας ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.
Για σκεφτείτε το: Και η Σουηδία μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό μίγμα παράνομης μετανάστευσης και φτώχειας, κυρίως μεταξύ των γνωστών «κολασμένων», δηλαδή των φτωχών ξένων που ζουν στα προάστια. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει τη φλόγα, το έχουμε ζήσει άλλωστε και στη Γαλλία, πάλι στα προάστια του Παρισιού όπου οι «κολασμένοι» όλης της γης που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, προκάλεσαν απίστευτα επεισόδια.
Και σε άλλες χώρες υπάρχουν εντάσεις κατά καιρούς, ενώ και στην Ελλάδα τα θέματα αυτά είναι γνωστά. Μόνο που στην Αθήνα τη γκετοποίηση την έχουμε τόσο σε ορισμένα προάστια (βλέπε Ζεφύρι, Μέγαρα κ.λπ.) όσο και στο κέντρο της Αθήνας.
Όταν και στην Σουηδία δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός της ανέχειας, της πείνας, της ανεργίας, της έλλειψης στοιχειωδών αγαθών μαζί με το εκρηκτικό φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, προκαλούν μια «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Ήδη τα πρώτα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας στα όριά της τα βλέπουμε. Η ακροδεξιά ανεβαίνει συνεχώς, τα Τάγματα Εφόδου κάνουν βραδινές επιχειρήσεις, οι λαθρομετανάστες στοιβάζονται σε όλη την πρωτεύουσα χωρίς τα στοιχειώδη και είναι θέμα χρόνου να εκραγούν. Ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. έχουν μετατραπεί σε γκέτο που το βράδυ κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει. Σκεφτείτε, λοιπόν: Μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει τέτοια φωτιά που δε θα έχει περάσει ποτέ η χώρα.
Κι όμως. Ενώ το νούμερο ένα πρόβλημα της Ευρώπης, ακόμη και από την οικονομία, είναι η εκρηκτική αύξηση της μετανάστευσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για τη φοροδιαφυγή. Ενώ βλέπουν ότι μια κοινωνική έκρηξη μπορεί να διαλύσει την Ευρώπη ολόκληρη κι ενώ η ακροδεξιά κάνει πάρτι παντού, στις Βρυξέλλες οι γραφειοκράτες περί άλλα τυρβάζουν.
Έχουν αφήσει την πύλη για λαθρομετανάστες, την Ελλάδα, να παλεύει μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αυτό έρχεται σιγά – σιγά στην πόρτα τους. Κι αντί είτε να λάβουν μέτρα για να ανακοπεί το κύμα είτε να προχωρήσουν σε γενναίες πολιτικές ενσωμάτωσης, κάνουν ότι δε βλέπουν το πρόβλημα.
Θα πει κανείς: Πόσους να αντέξει η Ελλάδα, πόσους να δεχθεί η Ευρώπη; Αυτό ακριβώς πρέπει να κάτσουν σοβαρά οι Ευρωπαίοι και να συζητήσουν. Αλλιώς είναι θέμα χρόνου οι εκρήξεις σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε, γεγονότα όπως αυτό στο Λονδίνο όπου αποκεφάλισαν τον στρατιώτη φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος, θα βλέπουμε συχνότερα.
Κάντε κάτι λοιπόν για το κύμα της μετανάστευσης. Κάντε κάτι για τη φτώχεια, προτού η Ευρώπη αφανιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου