Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

“Οι σύροι αντάρτες έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν”


Οι σύροι αντάρτες έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν, δήλωσε σήμερα η Κάρλα ντελ Πόντε πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλος σήμερα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.
“Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν”, τόνισε η κ.ντελ Πόντε σε συνέντευξή της στο ελβετο-ιταλικό ραδιόφωνο.
“Οι έρευνές μας θα φτάσουν σε βάθος, θα επαληθευτούν και θα επιβεβαιωθούν μέσω νέων μαρτυριών, όμως σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει ως τώρα είναι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν”, επισήμανε η ίδια.
Η κ. ντελ Πόντε είπε ακόμα πως τα αποτελέσματα των ερευνών της επιτροπής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού.
Κατέληξε λέγοντας πως οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αιματολογικές εξετάσεις στους σύρους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στη χώρα τους για να εντοπίσουν αν είναι θύματα χημικών όπλων, ανακοίνωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών.
“Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στη Συρία και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις”, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
“Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα συριακά σύνορα από τούρκους γιατρούς και επεξεργάζεται εργαστήριο της Άγκυρας, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά”, πρόσθεσε.
Ο  Λοράν Φαμπιούς ζητεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους ζήτησε σήμερα την εξεύρεση “πολιτικής λύσης” στην συριακή κρίση μετά την πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ και τις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία.
“Η κατάσταση στην Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία” που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε ο Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ. “Δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία”, πρόσθεσε.
“Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική λύση”, είπε ο Φαμπιούς, αναφέροντας τον σχηματισμό “συριακής μεταβατικής κυβέρνησης”.
“Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική και πολιτική καταστροφή”, υπογράμμισε.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, τονίζοντας πως ήθελε να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στην λιβανική Χεζμπολάχ, συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Ιράν.
“Μπορούμε να καταλάβουμε το Ισραήλ, αλλά υπάρχει κίνδυνος, διότι αν η σύγκρουση αυτή επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, θα αλλάξει τον χαρακτήρα της”, επισήμανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Χθες Κυριακή, ο βρετανός ομόλογός τους Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως οι επιδρομές δείχνουν τον “αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου