Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Θα παρέμβουν οι ΗΠΑ στη Συρία;


(Ανανεωμένο) Οι πρόσφατες εναέριες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία ίσως προκαλέσουν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να παρέμβει, δήλωσε την Κυριακή βασικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, αν και τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χειριστεί το θέμα χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω συγκρούσεις.
Λίγες μόλις ώρες αφότου ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν για δεύτερη φορά, μέσα σε 48 ώρες περιοχή της Συρίας, κορυφαίοι νομοθέτες των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση ίσως προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, όπου ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι οι πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές, οι οποίες καθώς φαίνεται είχαν ως στόχο όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ Νιουζ. «Κάθε ημέρα που περνά, η Χεζμπολάχ αυξάνει την επιρροή της και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την αντίθεσή της σχετικά με την αποστολή όπλων στους αντάρτες της Συρίας που μάχονται κατά του καθεστώτος Αλ-Άσαντ. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η παροχή όπλων στις αντικαθεστωτικές ομάδες αποτελεί μία μόνο επιλογή, η οποία ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στα χέρια αντιαμερικανών εξτρεμιστών οι που βρίσκονται ανάμεσα στους αντάρτες.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ κατέχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζομπολάχ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στη Συρία.
Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα εκφράσει τους δισταγμούς του για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στις συριακές συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν το 2011 και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Νωρίτερα  
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Δαμασκό συνιστούν μια “κήρυξη πολέμου”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ.
Ο Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Συρία, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση “σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα”, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Οι πύραυλοι αυτοί Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.
Αυτή ήταν η δεύτερη επιδρομή που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών εναντίον όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στην Συρία.
Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση “έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ”.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αυτήν την ώρα έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν για την Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους.
“Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις”, σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού.
Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.
Καταδικάζει τις επιδρομές ο Αραβικός σύνδεσμος 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να “δράσει άμεσα” για να τις σταματήσει.
Οι επιδρομές αυτές συνιστούν “ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους”, δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να “δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας”.
Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα “την επίθεση” του Ισραήλ κατά της Συρίας.
Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν “μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής”, υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «σφαγέα», θα πληρώσει «ένα πολύ βαρύ τίμημα» για όσα έχει διαπράξει σε βάρος του λαού της χώρας του.
«Εσείς, Μπασάρ Άσαντ, Θεού θέλοντος, θα πληρώσετε για όλα αυτά», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προβαίνοντας σε μια από τις πιο σφοδρές φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Σύρου ηγέτη, στον οποίο αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας επανειλημμένα εκφράσεις όπως «δολοφόνος» και «σφαγέας».
«Θα πληρώσετε ένα πολύ, πολύ βαρύ τίμημα για το θάρρος που επιδείξατε στα βρέφη στις κούνιες τους, αλλά δεν ήσασταν ικανός να το επιδείξετε σε κανέναν άλλο», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον βουλευτών και μελών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
«Εάν το θέλει ο Θεός, θα φυλακίσουμε αυτόν τον σφαγέα, αυτός ο δολοφόνος θα τιμωρηθεί με την ποινή (που του αξίζει) από την διεθνή κοινότητα. . . και θα υμνούμε τον Θεό γι’ αυτό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η σκληρή τοποθέτηση του Ερντογάν σημειώθηκε αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους κοντά στην Δαμασκό. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, επρόκειτο για όπλα από το Ιράν που προορίζονταν για τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του συριακού καθεστώτος.
Η Άγκυρα είχε ειρωνευτεί την Δαμασκό το Φεβρουάριο, όταν είχε σημειωθεί μια ισραηλινή επιδρομή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Δαμασκό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε διερωτηθεί τότε γιατί ο συριακός στρατός δεν αντέδρασε: «γιατί δεν πέταγαν κανένα χαλίκι;», είχε πει.
Η Άγκυρα έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Δαμασκό αφού οι εκκλήσεις της να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης —η οποία διανύει πλέον την τρίτη της χρονιά κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους— δεν εισακούστηκαν.
Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί με τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ και φιλοξενεί περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες και αποστάτες του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου