Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο ISIS ετοιμάζει τρίτο μέτωπο στο Λίβανο

Οι Ιρλανδοί βομβιστές είχαν ένα απόφθεγμα που έλεγαν στις βρετανικές αρχές, όταν κάποια επίθεση δεν πήγαινε σύμφωνα με το σχέδιο. «Εσείς θα πρέπει να είστε τυχεροί συνέχεια. Εμείς αρκεί να είμαστε τυχεροί μία φορά». Το Σαββατοκύριακο, οι τζιχαντιστές που σχεδίαζαν μια βομβιστική επίθεση στο Λίβανο μπορεί να είπαν κάτι παρόμοιο, δεδομένου ότι επιδιώκουν να ανοίξουν πλήρως ένα τρίτο μέτωπο στον πόλεμο τους στο Λεβάντε.
Ο Λίβανος γλίτωσε από ένα μεγάλο χτύπημα την Κυριακή το βράδυ, διότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας είχε ένα μηχανικό πρόβλημα με το αυτοκίνητό του και αντί να φθάσει στον προβλεπόμενο στόχο στα σιιτικά νότια προάστια, ενεργοποίησε τη συσκευή του πρόωρα κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού του Λιβάνου, σε μία από τις κύριες εισόδους της περιοχής. Ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε και πάνω από 20 άμαχοι τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν σε ένα καφέ και παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου όταν έγινε η έκρηξη.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), θα εισβάλει στο Λίβανο σε μια προσπάθεια όχι μόνο να σπείρει περισσότερο χάος και σύγχυση στην Ανατολή, αλλά και να ασκήσει πίεση σχετικά στο λιβανικό σιιτικό μαχητικό κίνημα της Χεζμπολάχ να αρχίσει την απόσυρση κάποιων δυνάμεων από τη γειτονική Συρία, όπου αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στην προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να γυρίσει τις εξελίξεις εναντίον των ανταρτών που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν.
Η «υπερχείλιση» είναι ένας όρος με τον οποίο οι περισσότεροι δημοσιογράφοι περιγράφουν την επεισοδιακή βία στον Λίβανο - από τη διασυνοριακή ανταλλαγή πυραύλων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ανταρτών της Συρίας, ως τις επιθέσεις με εκρηκτικά σε δεκάδες αυτοκίνητα που συγκλόνισαν τον Λίβανο τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά οι τρεις χώρες δεν είναι ξεχωριστές «κατσαρόλες»: είναι ένα καζάνι που βράζει.
Ο ISIS ξεκίνησε ως μια ομάδα στη Μοσούλη στο Ιράκ εντός της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία και εξελίχθηκε κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ιράκ σε ένα μεγαλύτερο οργανισμό με πιο μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες, που εκτείνονται σε όλη τη διαδρομή προς το Λίβανο. Και οι τζιχαντιστές προκαλούν, όχι μόνο στο Ιράκ, όπου ηγούνται μιας εξέγερσης των Σουνιτών που έχει καταλάβει μια τεράστια λωρίδα εδάφους στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά και στο Λίβανο.
Η εξέγερση του ISIS στο Ιράκ επηρεάζει ήδη τον πόλεμο στη Συρίακαι μπορεί να αρχίσει να αναδιαμορφώνει την πιο άναρχη μάχη στο Λίβανο. Οι Ιρακινοί Σιίτες μέλη στρατιωτικών οργανώσεων που ήταν στη Συρία βοηθώντας τις δυνάμεις του Μπασάρ Ασάντ κυρίως στα προάστια της Δαμασκού, φέρεται να επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να προσπαθήσουν να πολεμήσουν για τη σουνιτική κυριαρχία, έναντι της σιιτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι. Ένας μαχητής δήλωσε: «Πήραμε μέρος στις συγκρούσεις στη Συρία. Αλλά τώρα η προτεραιότητά μας είναι το Ιράκ».
Η έξοδος των σιιτών μελών στρατιωτικών οργανώσεων από τον αγώνα στη Συρία – που κάποιοι εκτιμούν ότι φτάνει και τις 30.000 - θα αφήσει ένα κενό στην πολεμική μηχανή του Άσαντ. Ο Φιράς Αμπί Αλί, ένας αναλυτής της εταιρείας συμβούλων για την αξιολόγηση κινδύνων IHS, λέει ότι η Χεζμπολάχ θα καλύψει πιθανό το κενό που άφησαν οι Σιίτες πολιτοφύλακες που επιστρέφουν στο Ιράκ. Πιστεύει όμως ότι η απόσυρση δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα, δεδομένου ότι ο ISIS ελέγχει τις χερσαίες οδούς και καθώς εξελίσσεται η αναχώρηση πιθανότατα θα «μειώσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να εξαπολύσει νέες επιθέσεις και θα την τοποθετήσει σε θέση στρατηγικής άμυνας».
Έτσι, υπάρχει πλέον κάθε λόγος ο ISIS και οι σουνίτες μαχητές να αυξήσουν την πίεση στο Λίβανο για την υποστηριζόμενη από το ΙράνΧεζμπολάχ. Και οι ενδείξεις είναι ότι αυτό κάνουν. Μια έξαρση βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο πέρυσι άρχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λιβανέζοι αξιωματούχοι ασφαλείας το απέδωσαν στην αυξημένη επαγρύπνηση και την καλύτερη αστυνόμευση. Αλλά μπορεί να είχε περισσότερο σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ISIS και την επίσημη θυγατρική της Αλ Κάιντα Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα, καθώς και με μια επιτυχή επίθεση από τη Χεζμπολάχ και τις κυβερνητικές δυνάμεις στην ορεινή περιοχή της Συρίας Αλ-καλαμούν, μια δύσβατη περιοχή που εκτείνεται από τα αγροτικά προάστια της συριακής πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου.
Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου λένε ότι τα αυτοκίνητα σε ορισμένες από τις βομβιστικές επιθέσεις ήταν στημένα με εκρηκτικά στην πόλη Αλ-Καλαμούν στο Γιάμπρουντ και οδηγήθηκαν στο Λίβανο, μέσω της συνοριακής πόλης του Λιβάνου Αρσαλ. Αυτή η διαδρομή ήταν διαθέσιμη με την ανακατάληψη του Γιάμπρουντ από τον συριακό στρατό αυτό το χειμώνα - προς ανακούφιση της Χεζμπολάχ, η οποία έπασχε από οξεία πολιτική αμηχανία μετά από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο κατώφλι της, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ISIS, η Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα και οι Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ ανέλαβαν την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.
Αλλά τώρα υπάρχει μια αύξηση της τζιχαντιστικής δραστηριότητας και οι Λιβανέζοι ανησυχούν. Ο εκπρόσωπος του δυσλειτουργικού κοινοβουλίου της χώρας, Ναμπίχ Μπέρι, βλέπει μια σύνδεση με την κρίση στο Ιράκ. «Η κατάσταση της ασφάλειας είναι επικίνδυνη υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει στο Ιράκ», είπε την Τρίτη.
Η έκρηξη του Σαββατοκύριακου –κατά την οποία ο βομβιστής αυτοκτονίας σταμάτησε στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να τον υποψιαστούν οι στρατιώτες του Λιβάνου στρατιώτες και να τον ανακρίνουν- ήταν μάλλον μια μικρή αστοχία όσον αφορά τους επικεφαλής ασφάλειας του Λιβάνου. αρχηγούς ασφάλισης. Η δυσλειτουργία του αυτοκινήτου γλίτωσε τη Βηρυττό «από μια πραγματική καταστροφή», σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου.
Την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας στο Λίβανο- σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας, στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 33 άτομα τραυματίστηκαν. Ο στόχος φαίνεται ότι ήταν ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, Υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραήμ. Μια έκρηξη σημειώθηκε εκατό μέτρα από ένα κομβόι με το οποίο ταξίδευε. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου προσπάθησαν γρήγορα να καταπνίξουν αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα νέο κύμα βομβαρδισμών. Την περασμένη εβδομάδα, έκαναν έφοδο στη Χάμρα της Βηρυτού, μία κυρίως φοιτητική και καλλιτεχνική συνοικία που προτιμούν οι τουρίστες, και συνέλαβαν 17 άτομα, απελευθερώνοντας τα τρία αργότερα. Ένας Γάλλος ο οποίος συνελήφθη είπε στους ανακριτές του ότι είχε επιστρατευθεί από τον ISIS. Και την Τετάρτη οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν στη βόρεια πόλη της Τρίπολης έξι μέλη «ενός εγκληματικού πυρήνα», συμπεριλαμβανομένου ενός καθηγητή πανεπιστημίου και δύο μαθητών. Αλλά όσο γρήγορα και αν προσπαθούν οι αρχές να αποφύγουν το να καταστεί η χώρα το τρίτο μέτωπο, ο πολύπαθος Λίβανος τελικά είναι πολύ μικρός, πολύ κοντά στη δράση και πολύ εύθραυστος για να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου