Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

FEMEN και αντικειμενική δημοσιογραφία


του Παναγιώτη Καράμπελα *

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα από τα συστημικά κανάλια έκρινε σκόπιμο να μας παρουσιάσει το κίνημα των FEMEN. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τις γυναίκες εκείνες που γυμνόστηθες προσπαθούν να προκαλέσουν όλους και όλα, σε μια κατά κοινή ομολογία αρρωστημένη προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και να κανονικοποιήσουν κοινωνικά τις αποκλίνουσες, κλινικές σε ένα βαθμό, συμπλεγματικές συμπεριφορές τους.

Έχοντας ξεκινήσει στην Ουκρανία επεκτάθηκαν γεωγραφικά - η έδρα τους είναι στο Παρίσι - σε άλλες χώρες προσπαθώντας να προσβάλουν την «πατριαρχική κοινωνία», δηλ. άμεσα ή έμμεσα είτε το παραδέχονται είτε όχι, οτιδήποτε είναι κατ’ αυτές «συντηρητικό», «οπισθοδρομικό», παραδοσιακό, κοινωνικά αποδεκτό, ηθικό, ιερό κ.τ.λ., όπως π.χ. εκκλησία, έθνος, θεσμός της οικογένειας, ηθικοί κανόνες και φυσικά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, την κοινή λογική.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει γνωστές οι επαφές που έχουν με συγκεκριμένους παλαιούς γνωστούς μας ξένους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, που πέραν των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ασχολούνται με το χόμπι της «κοινωνικής μηχανικής» (social engineering), αλλά και με μια κολοσσιαίων διαστάσεων έκδοση του γνωστού παιχνιδιού «Age of Empires» με αληθινούς όμως παίκτες, όλους εμάς! Σημαντική αξία έχουν και οι αναφορές για την αδιαφάνεια των οικονομικών τους ακόμα και από πρώην μέλη τους.

Ποια είναι όμως τα σημεία του αφιερώματος που μας τράβηξαν την προσοχή; Η όλη εκπομπή με πολύ έξυπνο τρόπο και προσπαθώντας να ντυθεί με τον μανδύα της αντικειμενικής ενημέρωσης, προσπάθησε θα μπορούσαμε να πούμε να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, αλλά και να τους δώσει και ένα χαρακτήρα «in», «cool» και «trendy» εις την καθομιλουμένην. Κοινώς να διαφημίσει το όλο κίνημα σε πρώτο στάδιο, σε προετοιμασία του επόμενου που θα είναι η εμφάνιση του συντόμως και στην χώρα μας. Έτσι είδαμε να ερωτώνται γνωστές τηλεπερσόνες, μοντέλα και άλλες «προσωπικότητες» που μας ταλαιπωρούν με την παρουσία τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, για το π.χ. τι θα έγραφαν στο σώμα τους αν έπαιρναν μέρος σε μια τέτοια διαμαρτυρία κτλ. Μια πολύ προσεγμένη, όμορφη προώθηση και γενικότερη προσπάθεια απενοχοποίησης τέτοιων πρακτικών προς διευκόλυνση των προσεχώς...

Εκείνο, όμως, που έκανε εντύπωση ήταν η παρουσίαση της εκπαίδευσης, «σπαρτιατικής» όπως την απεκάλεσε η δημοσιογράφος. Εκεί σε οργανωμένο χώρο εκπαιδεύονται πως να αντιστέκονται στις συλλήψεις και σε όσους προσπαθούν να διαλύσουν τις εκδηλώσεις τους και σκληραγωγούνται χρησιμοποιώντας και κάποιες τακτικές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε βίντεο ακραίου «καψοναρίσματος» στον ρωσικό στρατό (!) πριν από χρόνια και είχε γίνει αφορμή θύελλας αντιδράσεων (από άλλο ρεπορτάζ στο 0:29 και αντίστοιχα στο 1:54). Ιδιαίτερη αίσθηση και εντύπωση, όμως, έκανε η προσπάθεια πώρωσης, φανατισμού και καλλιέργειας της επιθετικότητας στα όρια του μίσους στις εκπαιδευόμενες.

Μοιραία, όλα αυτά δεν μπόρεσαν παρά να μας κάνουν να αναρωτηθούμε, ποιος θα ήταν ο σχολιασμός των ίδιων δημοσιογράφων, των ίδιων καναλιών αν αυτά ήταν βίντεο και ντοκουμέντα από γραφεία της Χρυσής Αυγής; Όλα όσα είδαμε στο ρεπορτάζ: οργανωμένα γραφεία εκπαίδευσης, «σπαρτιατική» σκληραγώγηση με παραπομπές σε αμφιλεγόμενες τακτικές, ιδιαιτέρως έντονη προσπάθεια φανατισμού, εκπαίδευση σε υβριστικές επιθέσεις (!), εκπαίδευση για αντίσταση κατά της Αρχής κ.τ.λ. Η χαρά του Πρετεντέρη! Θα μας βομβάρδιζαν 6 φορές την ημέρα διακαναλικά με τα βίντεο και θα τα έδειχναν και στα σχολεία εν είδει υποχρεωτικού μαθήματος. Όλα όσα έχουμε δει στα περίφημα βίντεο της Χρυσής Αυγής συν όλα όσα μας είπαν χωρίς να μας δείξουν, πολλαπλασιασμένα επί 10 τα είδαμε στην εν λόγω εκπομπή συμπυκνωμένα, αλλά με σχολιασμό στα όρια του θαυμασμού.

Η Ελλάδα στα πλαίσια των κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών πειραμάτων στα οποία υποβάλλεται, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να υποστεί και αυτό το καινούργιο «αυθόρμητο» φρούτο που προέκυψε. Και οι πάντα «αντικειμενικοί» και «ακέραιοι» δημοσιογράφοι της χώρας θα συνεχίζουν να παίζουν το δικό τους ρόλο στο πείραμα, όπως πάντα με υποδειγματικό τρόπο.

* Ο Παναγιώτης Καράμπελας είναι στρατηγικός και πολιτικός αναλυτής, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ).      


Διάβασε:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου