Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Κατέρριψαν μεταγωγικό αεροσκάφος οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Τις μεγαλύτερες απώλειές τους από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους κατέγραψαν το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις, όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν μεταγωγικό αεροσκάφος του στρατού με 49 επιβαίνοντες, εννιά μέλη πληρώματος και 40 στρατιώτες. Πηγές του ουκρανικού στρατού δήλωναν ότι το αεροσκάφος επλήγη από κάτι που μοιάζει με πύραυλο τύπου Stinger (η έρευνα τώρα αρχίζει) και ότι το συμβάν έγινε την ώρα που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουγκάντσκ . Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας η επίθεση των «τρομοκρατών» χαρακτηρίζεται «δειλή και κυνική».
Την ίδια ώρα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού σφυροκοπούν «θέσεις αυτονομιστών», όπως λένε, όμως ουσιαστικά βάλλουν και σε κατοικημένες περιοχές, όπως επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες δημοσιογράφων που βρίσκονται στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι στην περιοχή, στα χέρια των αυτονομιστών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά τανκς, τα οποία ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την Μόσχα την οποία κατηγορούν ότι, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, έχει εξοπλίσει τους αυτονομιστές με βαρέα όπλα. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και ανταπαντά ότι ο ουκρανικός στρατός διαπράττει εγκλήματα πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και ότι έχει στοιχεία ότι έχει γίνει και χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως είναι ο λευκός φώσφορος.
Η είδηση της κατάρριψης του αεροσκάφους προφανώς θέτει νέα ποιοτικά στοιχεία στην σκληρή και αιματηρή αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία. Έρχεται μία μέρα μετά την επανακατάληψη της Μαριούπολης από τον ουκρανικό στρατό, μετά από σφοδρές συγκρούσεις, και την ώρα που εκπνέει το χρονικό περιθώριο που είχε θέσει κατά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για «επιτυχή ολοκλήρωση της αντιμετώπισης των τρομοκρατών» στα ανατολικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Επίσης έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη νέα συνάντηση, στο Κίεβο, αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και προς την ΕΕ. Η εταιρεία ανέβαλε για τη Δευτέρα το τελεσίγραφο κλεισίματος της στρόφιγγας με εξαίρεση τις περιπτώσεις προπληρωμής, λόγω της μη σταθερής αποπληρωμής του τεράστιου ουκρανικού χρέους που αποτιμάται στα 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θ’ αντιδράσει το Κίεβο στο ισχυρό πλήγμα της κατάρριψης του αεροσκάφους. Σε μια πρώτη δήλωση ο πρόεδρος Ποροσένκο υποστήριξε ότι θα «υπάρξει απάντηση αλλά θα είναι λελογισμένη» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Θεωρητικώς τόσο ο Ποροσένκο όσο και ο Πούτιν, με τον οποίο αντάλλαξαν μερικές κουβέντες στο περιθώριο των εκδηλώσεων στην Νορμανδία για την απόβαση των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμφωνούν ότι πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσουν οι συγκρούσεις μέσα από την εφαρμογή ενός συνολικού πλαισίου. Ο πρώτος, στην ορκωμοσία του, έκανε λόγο για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιοχές αυτές, προσφορά που αν και ήταν το αρχικό αίτημα των αυτονομιστών, σήμερα φαντάζει ελάχιστα δελεαστική μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.
Συνολικά, τους δύο τελευταίους μήνες, τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της «εκκαθαριστικής» επιχείρησης του στρατού η οποία αν και αρχικώς υπήρχε η πεποίθηση ότι θα λήξει μέσα σε λίγες ημέρες, τελικά αποδεικνύεται πολύχρονη και ιδιαίτερα αιματηρή. Το αίμα που έχει χυθεί, καθώς και η κατάσταση σχεδόν ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί πλέον στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να γίνονται πρόσφυγες προς τη Ρωσία και προς την Κριμαία, είναι προφανές ότι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολη την όποια επόμενη ημέρα ξημερώσει μετά και από ενδεχόμενο τελική επικράτηση του ουκρανικού στρατού.
Πηγές: bbc, ria novosti, reuters, russia today, liberation
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου