Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΙΝΔΙΑ: «Ο βιασμός μερικές φορές είναι σωστός και μερικές φορές λάθος»

«Ο βιασμός μερικές φορές είναι σωστός, και μερικές φορές λάθος»! Αυτό υποστήριξε ο τοπικός υπουργός εσωτερικών, του κρατιδίου Μαντία Πραντές της Ινδίας, ο οποίος έχει εκλεγεί με το ινδουιστικό κόμμα «Μπχαρατίγια Τζανάτα» του Ναρέντρα Μόντι, του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού. Όπως είναι λογικό και επόμενο η δήλωση πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ζει τον έναν φρικιαστικό βιασμό μετά τον άλλο να προκαλεί παγκόσμια φρίκη με την αγριότητά του.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο γειτονικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, δύο νεαρά κορίτσια, ξαδέλφες, 12 και 14 χρόνων, βρέθηκαν κρεμασμένες ενώ αγνοούνταν όλο το βράδυ, αφού πρώτα, όπως διαπίστωσε η ιατροδικαστική εξέταση, είχαν βιαστεί ομαδικά! Όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ηγεσίας του κρατιδίου δέχονται σφοδρότατη κριτική από οργανώσεις και ΜΜΕ όχι μόνο για την αργή και χαλαρή αντίδρασή τους απέναντι στο φρικιαστικό αυτό έγκλημα αλλά και για το ότι απέφυγαν ακόμη και να πάνε στον τόπο του εγκλήματος.
Σαν να μην έφθανε αυτό ο περί ου ο λόγος βουλευτής, ονόματι Μπαμπουλάλ Γκάουρ, που υποτίθεται ότι είναι στο κρατίδιό του και ο υπουργός αρμόδιος για την εφαρμογή του νόμου, υποστήριξε επιπλέον ότι ο βιασμός είναι «κοινωνικό έγκλημα» και εφόσον δεν καταγγέλλεται «δεν υπάρχει». Και κατάφερε να προκαλέσει έκρηξη εναντίον του εκφράζοντας «ελαφρά διαφωνία» με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που πλέον επιβάλλουν την ποινή του θανάτου σε καταδικασθέντες ως ενόχους για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό, με την λογική ότι «τα αγόρια, κάνουν λάθη, τι θα γίνει, θα τα κρεμάμε για ένα βιασμό;»
Οι δηλώσεις του Γκάουρ μπορεί να ακούγονται αδιανόητες στα αυτιά των περισσοτέρων, όμως, όπως φαίνεται στην Ινδία, δυστυχώς, απηχούν, μέσες άκρες, τις αντιλήψεις ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που συνεχίζει να ζει με τη νοοτροπία των καστών σε βαθιά φτώχεια και με έλλειψη παιδείας. Ας μην ξεχνά κανείς ότι ακριβώς για τους ίδιους λόγους, στην Ινδία συχνά τα κορίτσια, επειδή θεωρούνται βάρος στην οικογένεια, αντιμετωπίζονται ως «αντικείμενα» από μικρά, πωλούνται για παντρειά έναντι χρεών των γονιών τους ενώ πολύ συχνά τα σκοτώνουν όταν γεννηθούν και διαπιστωθεί το φύλο τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία από τις πλέον ανερχόμενες οικονομίες του κόσμου, των οποίων η ανάπτυξη προβάλλεται συχνά ως «πρότυπο»!
Παρά το γεγονός ότι στη χώρα καταγγέλλεται ένας βιασμός κάθε 21 λεπτά (!) κατά μέσο όρο, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, τονίζουν ότι οι βιασμοί είναι πολύ περισσότεροι αλλά δεν καταγγέλλονται ποτέ. Ακόμη, όμως, και αν ένα θύμα βρει το κουράγιο και έχει την οικογενειακή στήριξη να καταγγείλλει το βιασμό η αστυνομία επιδεικνύει χαρακτηριστική απάθεια και δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεδειγμένα έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει το έγκλημα.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των δύο κοριτσιών που βρέθηκαν και απαγχονισμένα, όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους που υποστηρίζουν ότι πήγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν και την εξαφάνισή τους, αλλά τους έδιωξαν πολλές φορές εκείνο το μοιραίο βράδυ. Για το συγκεκριμένο έγκλημα έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες ενώ τουλάχιστον δύο αστυνομικοί ερευνώνται και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προσπάθησαν να «γλιτώσουν» τους δράστες.
Οι δηλώσεις του Γκάουρ γίνονται ακόμη πιο προκλητικές καθώς συνέπεσαν χρονικά με νέα φρικτά εγκλήματα κατά γυναικών. Μέσα στην εβδομάδα, στο ίδιο κρατίδιο, στο Ουτάρ Πραντές, μια νεαρή γυναίκα βιάστηκε ομαδικά και υποχρεώθηκε να πιεί οξύ ενώ τελικά στραγγαλίστηκε. Μία άλλη στη βορειοανατολική Ινδία, προσπάθησε να αντισταθεί στους βιαστές της και κατέληξε νεκρή από σφαίρες.
Δυσφορία έχει αρχίσει να υπάρχει και προς το πρόσωπο του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού Μόντι, ο οποίος δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα φρικτά αυτά εγκλήματα, ούτε προσπάθησε να δείξει ότι έστω τον απασχολεί το φαινόμενο. Επιπλέον, το κόμμα του, το ινδουιστικό «Μπχαρατίγια Τζανάτα», αρκέστηκε απλώς να πάρει αποστάσεις από τον Γκάουρ λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, χωρίς, όμως, να προβεί σε καμία συγκεκριμένη καταδίκη για αυτού του είδους τα εγκλήματα.
Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις αυτών των εφιαλτικών επιθέσεων κατά, κυρίως, νεαρών και μικρών κοριτσιών, έχουν θορυβήσει ακόμη και τον ΟΗΕ ο οποίος εξετάζει σειρά τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου και αλλαγής νοοτροπιών ριζωμένων σε σκοταδιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, ενώ ο ΓΓ Μπαν Γκι μουν προχώρησε σε ξεχωριστή ειδική δήλωση υπογραμμίζοντας ότι η λογική «τα αγόρια είναι αγόρια και κάνουν λάθη» είναι απαράδεκτη και καταστροφική.
Πηγές: the guardian, reuters, Hindustan times, daily mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου