Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Με στάση πληρωμών απειλεί η Αργεντινή

Η κυβέρνησή χαρακτήρισε «αδύνατο» να κάνει τις προβλεπόμενες για τις 30 Ιουνίου πληρωμές τοκομεριδίων των ομολόγων της, επικαλούμενη νεότερη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Με στάση πληρωμών απείλησε την Πέμπτη η Αργεντινή, καθώς η κυβέρνησή χαρακτήρισε «αδύνατο» να κάνει τις προβλεπόμενες για τις 30 Ιουνίου πληρωμές τοκομεριδίων των ομολόγων της, επικαλούμενη νεότερη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

Το δεύτερο εφετείο των ΗΠΑ (circuit court of appeals) αποφάσισε χθες να άρει την αναστολή της απόφασης του δικαστή Τόμας Γκρίσα, με την οποία απαγορευόταν η πληρωμή των αναδιαρθρωμένων (κουρεμένων) ομολόγων της Αργεντινής από αμερικανικές τράπεζες, εάν δεν πλήρωνε η χώρα ταυτόχρονα και το ποσό των 1,33 δισ. δολαρίων στα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους.

Έτσι, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής που εκδόθηκε αργά το βράδυ
της Τετάρτης αναφέρεται: «Η άρση της αναστολής από το δεύτερο Εφετείο καθιστά αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους στη Νέα Υόρκη και δείχνει την πλήρη έλλειψη βούλησης για διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους από αυτούς που αποφάσισε ο δικαστής Γκρίσα».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο «εξέφρασε τη λύπη του» για την άρση της αναστολής και τόνισε ότι παραμένει πρόθυμο να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει ταυτόχρονα τα ταμεία που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων στο 100% της ονομαστικής αξίας τους.

«Η απαίτηση ίσης μεταχείρισης εμποδίζει την Αργεντινή να καταβάλει στις 30 Ιουνίου τα τοκομερίδια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, εκτός αν πληρώσει ταυτόχρονα όλα τα ποσά που ζητούν τα "αρπακτικά" ταμεία, τα οποία μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 15 δισ. δολάρια», αναφέρει η ανακοίνωση

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Μία τεχνική χρεοκοπία δεν θα επερχόταν αμέσως στις 30 Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση έχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν γίνει αυτό.

http://www.protothema.gr/world/article/388556/me-stasi-pliromon-apeilei-i-argedini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου