Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κατασκήνωση ενηλίκων για αποτοξίνωση από την τεχνολογία

Όταν οι κατασκηνωτές περνούν έναν χωματόδρομο για να φτάσουν στο Camp Grounded, μια θερινή κατασκήνωση ψηφιακής αποτοξίνωσης για ενήλικες στη Βόρεια Καλιφόρνια, το μήνυμα είναι σαφές: «Ετοιμαστείτε να αποσυνδεθείτε» γράφουν οι πινακίδες. Δεν επιτρέπονται τηλέφωνα, υπολογιστές ή ψηφιακές συσκευές. Στην επιβλητική τελετή άφιξης, οι κατασκηνωτές κάνουν σειρές και παραδίδουν τις συσκευές τους σε κάποιους συμβούλους, που τις βάζουν προσεκτικά σε καφέ σακούλες και τις αφήνουν σε μια «ρομποτικά απολυμασμένη περιοχή».
Οι κατασκηνωτές έχουν καταβάλει 570 δολάρια για να τους πάρουν τις συσκευές για ένα Σαββατοκύριακο. Επέλεξαν να περάσουν τέσσερις ημέρες χωρίς να κοιτάζουν οθόνες, αλλά και οι 300 κατασκηνωτές είναι επαγγελματίες που λαχταρούν να ανταλλάξουν την κουραστική, γεμάτη τεχνολογία ζωή τους, με ένα κομμάτι παιδικής ηλικίας. Η πρώτη κατασκήνωση Grounded πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, που φέτος θα κάνει τρεις περιόδους.
Το να αφήσεις το κινητό σου είναι δύσκολο. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο δύσκολο είναι το Δίκτυο. Οι κατασκηνωτές δεν εγκαταλείπουν μόνο την online περσόνα τους, αλλά και απαγορεύεται να μιλούν για τη δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ταμπού που δεν μπορείς να πεις καν τη λέξη.
Επιστροφή στη φύση
Η κατασκήνωση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπενθυμίζει στους κατασκηνωτές τις ειδυλλιακές, ελεύθερες από τεχνολογία ημέρες του παρελθόντος. Σε μία δραστηριότητα, οι κατασκηνωτές κάθονται μπροστά σε γραφομηχανές και ένα μέλος του προσωπικού τους ζητά να γράψουν ποιήματα που ξεκινούν με τη λέξη «σπίτι».
Μεγάλο μέρος της κατασκήνωσης επικεντρώνεται στο παιχνίδι, με την ελπίδα ότι οι κατασκηνωτές θα πάρουν αρκετά σοβαρά δραστηριότητες που θεωρούν ίσως ανόητες. Σε μία συνεδρία με τίτλο «Γδυθείτε για να συνδεθείτε», 20 κατασκηνωτές γδύνονται μέσα σε μια σκηνή. Ο καθένας στέκεται γυμνός στο κέντρο της ομάδας και λέει στην ομάδα τις μεγαλύτερες ανασφάλειες για το σώμα του. Σε έναν πίνακα, οι κατασκηνωτές ωθούνται να γράψουν τους φόβους τους και να το σβήσουν στο τέλος της ημέρας.
Όταν οι κατασκηνωτές γυρίζουν σπίτι, συνεχίζουν να βρίσκονται online στο Facebook. Τότε βέβαια η επαγγελματική επαφή είναι αναπόφευκτη. Κάποιος δήλωσε ότι συνάντησε δύο κατασκηνωτές απρόσμενα, σε ένα συνέδριο. Πολλοί κατασκηνωτές γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχιστεί η ψηφιακή τους αποτοξίνωση μετά την κατασκήνωση. Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο των e-mail σε ένα smartphone αμέσως μόλις ξυπνούν και να τα αποθηκεύουν για μετά το ντους. Άλλοι ήθελαν να κρατήσουν τα τηλέφωνα μακριά από το τραπέζι όταν τρώνε με φίλους ή την οικογένεια. Ακόμη και αν οι αποφάσεις φαίνονται μικρές όμως, είναι ρεαλιστικές.
Ο διευθυντής της κατασκήνωσης Levi Felix σχεδιάζει να φιλοξενήσει και ημερήσιες συνεδρίες σε πάρκα του Σαν Φρανσίσκο, μία φορά το μήνα, αρχίζοντας από το φθινόπωρο. Οι κατασκηνωτές μπορούν να ανταλλάξουν τα τηλέφωνά τους με μια ημέρα γιόγκα και παιχνιδιών. Οτιδήποτε για να αποσυνδεθούν περισσότεροι άνθρωποι, λέει ο Felix, που δεν μπορούν να διαθέσουν οικονομικά τις τέσσερις μέρες στο δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου