Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Γιατί φοβάται η Γαλλία μια τρομοκρατική επίθεση;

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μια σειρά από αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ανάγκασαν τις γαλλικές αρχές να προειδοποιήσουν το κοινό για  πιθανό χτύπημα. Πριν από μια εβδομάδα, ο Osama bin Laden δημοσιοποίησε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Γαλλία. Εκτός των ΗΠΑ, η Γαλλία αποτελεί το μοναδικό άλλο κράτος το οποίο έχει ξεχωρίσει ο bin Laden ως στόχο. Γιατί λοιπόν, η Γαλλία την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ως μη ιδιαίτερα προσηλωμένη σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, να απειλείται από την Al Qaeda;
Ιστορικά, η ηγεσία της Al Qaeda ελάχιστες φορές έχει αναφερθεί στη Γαλλία. Οι λόγοι για την όποια εχθρότητα, έχουν να κάνουν με τη παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, τον νόμο του 2004 που απαγορεύει θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας, και την ιστορική εμπλοκή της χώρας στη βόρειο Αφρική. Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων τρομοκρατίας Roland Jacquard, οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις κόντεψαν στο παρελθόν να δολοφονήσουν τον bin Laden, τουλάχιστον δυο φορές, εξοργίζοντάς τον.
Στο τελευταίο του μήνυμα, ο bin Laden ανέφερε όλα αυτά, συν τη πρόσφατη απαγόρευση της ισλαμικής μπούρκα. Η διαφορά από τις προηγούμενες φορές, είναι η αναφορά στο γαλλικό λαό και στο στρατό του. «Αν θεωρείτε πως έχετε δικαίωμα να απαγορεύετε στις ελεύθερες μουσουλμάνες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, τότε δεν έχουμε και εμείς το δικαίωμα να διώξουμε τους Γάλλους εισβολείς  και να τους κόψουμε το λαιμό;… Πρόκειται για μια ξεκάθαρη εξίσωση: Όπως σκοτώνετε, θα σκοτώνεστε. Όπως συλλαμβάνετε, θα συλλαμβάνεστε, Και όπως απειλείτε την ασφάλεια μας, θα απειλείται και η δική σας».
Για πρώτη φορά ο bin Laden υποστήριξε τη δράση της Al Qaeda στο ισλαμικό Maghreb και ανέλαβε την ευθύνη για τη πρόσφατη απαγωγή πέντε Γάλλων στον Νίγηρα. Αποκάλεσε την ενέργεια αυτή ως αντίδραση στη γαλλική καταπίεση των Μουσουλμάνων.
Η Γαλλία αναγνωρίζει πως η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την Al Qaeda στο  Maghreb, η οποία πρόσφατα τα βρήκε με τη κεντρική διοίκηση της Al Qaeda, ισχυροποιώντας τη θέση της. Η οργάνωση θέλει να ανατρέψει τη κυβέρνηση της Αλγερίας, η οποία στηρίζεται από τη Γαλλία. Μια επιτυχημένη επίθεση σε γαλλικό έδαφος θα ανέβαζε κατά πολύ το κύρος της Al Qaeda του Maghreb.
Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, όμως σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, η  οργάνωση διαθέτει «κοιμώμενους» πυρήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και οικονομική  στήριξη. Μετά από την  αποτυχημένη προσπάθεια της Γαλλίας και της Μαυριτανίας τον περασμένο Ιούλιο να απελευθερωθεί ο Γάλλος όμηρος Michel Germaneau, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν έξι μέλη της Al Qaeda του Maghreb, ο ηγέτης της οργάνωσης Abdelmalek Droukdel ανακοίνωσε την εκτέλεση του αιχμαλώτου και κάλεσε για εκδίκηση εναντίον της Γαλλίας.
Μέχρι σήμερα οι γαλλικές αρχές πέτυχαν να αποτρέψουν την οποιαδήποτε επίθεση. Πέρσι μάλιστα συνελήφθη ο Νο3 ηγέτης της οργάνωσης που  κατηγορείται ότι σχεδίαζε πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας. Το 1994, η πρόγονος της  Al Qaeda στο Maghreb, η αλγερινή GIA, είχε πραγματοποιήσει αεροπειρατεία με σκοπό να ρίξουν το αεροσκάφος στον πύργο του Άιφελ. Η προσπάθεια αποτράπηκε με επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.
Σήμερα, συνεχίζουν να θέλουν να πραγματοποιήσουν μια ανάλογη επίθεση. Το τελευταίο διάστημα, με βάση πληροφορίες από την Αλγερία, ο πύργος του Άιφελ εκκενώθηκε δυο φορές. Και πέρα από τις εν λόγω τρομοκρατικές οργανώσεις, υπάρχουν αρκετοί γεννημένοι στη Γαλλία που ευχαρίστως θα ακολουθούσαν τις προτροπές του bin Laden, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Αυτό είναι το πραγματικό εφιαλτικό σενάριο για το οποίο ανησυχούν οι  αρχές.
S.A.-Global Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου