Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

56% των αμερικανών αντιτίθεται σε μονομερή εμπλοκή των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο

ImageΑυξάνεται η ανησυχία στην αμερικανική κοινή γνώμη για τα αυξανόμενα «μέτωπα» που αναδύονται στον ορίζοντα της ασφάλειας των ΗΠΑ θεωρώντας ταυτόχρονα πως οισύμμαχοι της Ουάσιγκτον πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον εαυτό τους.
Έτσι σε μια περίοδο όπου σημειώνεται αυξημένη ανάγκη για στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ν. Κορέα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ η αμερικανική κοινή γνώμη θεωρεί πως η χώρα τους πρέπει να μείνει εκτός της εμπλοκής στην κορεατική χερσόνησο. Αυτά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης δημοσκόπησης του συμβουλίου για διεθνείς σχέσεις του Σικάγο.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που εξήχθη από τη δημοσκόπηση σε σχέση με άλλη αντίστοιχη του 2008 είναι τα ποσοστά αναφορικά με την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Έτσι το ποσοστό υπέρ μιας μακροχρόνιας παρουσίας στο Αφγανιστάν έπεσε κατά 5 μονάδες στο 52%, μόνο οι μισοί αμερικανοί υποστηρίζουν πλέον τη διατήρηση βάσεων στο Ιράκ, εφτά μονάδες πιο κάτω σε σχέση με το 2008, ενώ όλο και λιγότεροι αμερικανοί θεωρούν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν ή και τη Μεγάλη Βρετανία ως σημαντικές για τις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση πάντως το 62% των αμερικανών διάκεινται υπέρ της παρουσίας αμερικανικών βάσεων στην Κορέα αλλά η πλειονότητα αυτών φαίνονται διστακτικοί σε μια πιο άμεση εμπλοκή τους στην διαμάχη της Κορεατικής χερσονήσου. Σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν απαντήσει μονομερώς «τιμωρώντας» το βορά για την επίθεση που πραγματοποίησε σε νοτιοκορεατικό πολεμικό σκάφος μόνο το 27% απάντησε θετικά, ενώ το 66% απάντησε πως μια κριτική ήταν απέναντι στο βορά ήταν αρκετή.
Αυτό όμως που προκάλεσε έκπληξη ήταν πως από όσους ερωτήθηκαν το 56% είπε όχι σε μια μονομερή εμπλοκή των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο σε περίπτωση εισβολής του βορά στο νότο, ενώ το 61% απάντησε πως η στρατιωτική εμπλοκή πρέπει να έρθει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου