Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δεδομένη θεωρείται η επιμήκυνση του χρέους



Συζήτηση για την υλοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές εξάμηνο, αναμένουν οι τραπεζίτες, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ, την μη επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την εντεινόμενη αβεβαιότητα που δημιουργείται πανευρωπαϊκά.

Σε αντίθεση με τους αναλυτές που ερμηνεύουν τις πιέσεις που δέχεται χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος ως απώλειες στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από ενδεχόμενο haircut στα ελληνικά ομόλογα, οι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι και εκτιμούν ότι η επιμήκυνση δεν θα συνοδευτεί και από «κούρεμα» στις τιμές των ομολόγων.

«Η επιμήκυνση του χρέους δεν προϋποθέτει απομείωση αξιών στα ενεργητικά και ιδίως στους τραπεζικούς ισολογισμούς», υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι το «εργαλείο» maturity extension (επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής) θεωρείται φιλικό προς τους επενδυτές και χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της Ουρουγουάης.

Στην πράξη, ωστόσο, το προεξοφλητικό επιτόκιο με το οποίο θα συμφωνηθεί μία επιμήκυνση του χρέους, όπως προσθέτει, θα κρίνει και το εάν οι κάτοχοι των ομολόγων θα υποστούν μείωση της αξίας των τίτλων τους. Θεωρητικά, μία επιμήκυνση που γίνεται με το ίδιο επιτόκιο που έχουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά (τα περισσότερα έχουν επιτόκιο 5%), στερεί από τον ομολογιούχο την απόδοση 5% που θα είχε αν αγόραζε το ομόλογο στη δευτερογενή αγορά, «υποκρύπτοντας» μία απομείωση τιμής της τάξεως του 25% (implicit haircut).

Γενικότερα οι τραπεζίτες θεωρούν δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού δεν είναι δυνατόν τα όποια έσοδα ή η ανάπτυξη που θα δημιουργείται από την υπαγωγή της χώρας στο πρόγραμμα σταθερότητας, να «τρώγονται» από τους τόκους που θα πρέπει να καταβάλλονται ετησίως για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και τον υπόλοιπο δανεισμό στον οποίο θα προσφύγει η Ελλάδα από τις αγορές. Θεωρούν, πάντως, ότι η αναδιάρθρωση αυτή δεν θα γίνει και με πρόσθετο haircut στις τιμές των ομολόγων, αφού «το δάνειο των 110 δισ. έχει προτεραιότητα έναντι των λοιπών δανείων και οι δανειστές μας δεν θα ήθελαν να υποστούν απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων τους».

Χθες, οι αγορές ομολόγων έδειξαν σημάδια πανικού, με το ελληνικό CDS να εκτινάσσεται στις 1.045 μονάδες βάσης και τα CDS Πορτογαλίας και Ισπανίας να σημειώνουν υψηλά στις 515 και 310 μονάδες βάσης αντίστοιχα, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι ο ιός της κρίσης χρέους θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ταυτόχρονα, οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, αφού τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα παγκοσμίως επιτείνονται και από τις πολιτικές ανησυχίες για την κρίση της Ιρλανδίας και τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη χερσόνησο της Κορέας.

Στο αβέβαιο αυτό σκηνικό, η τρόικα άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού και της αναχρηματοδότησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορέσει να ξεπληρώσει τα δανεικά. Την προοπτική αυτή δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει σταθερή στο στόχο της να βγει στις αγορές το 2011, ωστόσο το 2012 και το 2013 θα είναι δύο δύσκολα χρόνια από πλευράς δανειακών αναγκών και είναι καλό που η πρόταση του ΔΝΤ μπαίνει στο τραπέζι.

Απόρροια των ανωτέρω και κυρίως του φόβου για haircut στα ελληνικά ομόλογα, ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, με τις τιμές τους να υποχωρούν στα χαμηλά 20 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου