Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει το ΔΝΤ

Διαψεύστηκαν τελικά οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε γερμανική εφημερίδα, βάσει των οποίων υπήρχε επίσημη άποψη από πλευράς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ότι μια οικονομική διάσωση της Πορτογαλίας είναι επιθυμητή, διότι θα μείωνε τις πιθανότητες ανάλογης ανάγκης για την Ισπανία.
Τόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κομισιόν αρνήθηκαν πως η Πορτογαλία πιέζεται προκειμένου να αποδεχθεί τη λύση διάσωσης της. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες που επικρατούν αναφορικά με την οικονομική πορεία της Πορτογαλίας και της Ισπανίας οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση.
Οι λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, όμως οι διεθνείς χρηματαγορές συνεχίζουν να ανησυχούν, και οι ξένοι επενδυτές ζητούν «παλαβά» σχεδόν αστρονομικά επιτόκια προκειμένου να πάρουν στα χέρια του το ιρλανδικό χρέος.
Από την πλευρά της, η Πορτογαλία εξήγγειλε έναν αυστηρό προϋπολογισμό, που αφορά σε αύξηση των φόρων, μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, με απώτερο σκοπό την αποφυγή προσφυγής σε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
AP, Guardian, Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου