Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αρένα το Ευρωκοινοβούλιο για την Μέρκελ: “Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φύρερ”

Σκληρές εκφράσεις και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που οδήγησαν ακόμα και σε αποβολή ευρωβουλευτή από το ημικύκλιο, κυριάρχησαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομιλία του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28-29 Οκτωβρίου) για την οικονομική διακυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζέρσι Μπούζεκ, υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τον Κανονισμό αποβάλλοντας από το ημικύκλιο τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή, Γκόντφρεϊ Μπλουμ, της ομάδας «Eυρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» (ΕFD), ύστερα από φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φασίστα».
Είχε προηγηθεί η εμπρηστική φράση «Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φύρερ» που ξεστόμισε ο Βρετανός Νάιτζελ Φάριτζ, πρόεδρος της ομάδας EFD, διακόπτοντας την παρέμβαση του κ. Σουλτς.
«Πως είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες φράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», παρατήρησαν εν μέσω αντιδράσεων ευρωβουλευτές. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ζόζεπ Ντόλ, αφού υπογράμμισε πως δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες φράσεις στο ημικύκλιο, απαίτησε να ζητηθεί επίσημα συγνώμη, απειλώντας ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε μηνύσεις.
Στη γενική αναταραχή που ακολούθησε ακούστηκε μέχρι και η φράση «ευτυχώς που δεν ανέφερε και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λυθεί το πρόβλημα».
Το σημείο της παρέμβασης του Μάρτιν Σούλτς, που προκάλεσε την όλη φασαρία, αφορούσε το θέμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με την φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θέμα για το οποίο δεν συμφωνεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεν κατάλαβα», παρατήρησε ο κ. Σουλτς, «το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνάει στην Ευρώπη; Και τι θα γίνει στην ευρωζώνη εάν εμείς αποφασίσουμε να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας;».
Τότε ακολούθησε η εμπρηστική φράση του Νάιτζελ Φάριτζ, με τον Μάρτιν Σουλτς να αντιδρά λέγοντας: «Αυτός ο συνάδελφος έρχεται στην αίθουσα με αυτές τις εκφράσεις, που κάποιοι άλλοι τις είπαν πριν από χρόνια στη Γερμανία και που εγώ τους καταπολεμώ στο πνεύμα τους και στην ιδεολογία τους, αλλά νομίζω ότι αυτός ο κύριος βρίσκεται πιό κοντά στην ιδεολογία τους απ’ότι εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου