Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την πρόσφατη μονομαχία πυροβολικού μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας στην Κίτρινη θάλασσα. Σύμφωνα με την Νότιο Κορέα, ο βορειοκορεατικός Στρατός εξαπέλυσε κατά της νοτιοκορεατικής νήσου Yeonpyeong 170 πουκέτες από απόσταση 12 χλμ από την βορειοκορεατική ακτή. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν δύο στρατιωτικοί και δύο πολίτες νεκροί.
Ως βασικό συμπέρασμα της βορειοκορεατικής επίθεσης προκύπτει ότι ο νοτιοκορεατικός Στρατός θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αναβάθμιση των υπαρχόντων ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-36/37 Firefinder και στην αγορά περισσότερων ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR. Αυτή την περίοδο ο Στρατός της Νοτίου Κορέας διαθέτει 18 ραντάρ AN/TPQ-36/37 Firefinder και 6 ARTHUR τα οποία είναι υπό παραλαβή και δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε υπηρεσία.
Στην νήσο Yeonpyeong ο νοτιοκορεατικός Στρατός διαθέτει ένα ραντάρ AN/TPQ-37 Firefinder το οποίο όμως δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καθότι οι ρουκέτες ακολούθησαν χαμηλή τροχιά προς το στόχο λόγω εγγύτητας της απόστασης μεταξύ θέσης εκτοξεύσεως και στόχου.
Σκοπός είναι η αναβάθμιση των υπαρχόντων ραντάρ AN/TPQ-36/37 Firefinder και η αγορά 26 ακόμα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR ώστε συνολικά 50 ραντάρ αντιπυροβολικού να καλύπτουν την μεθόριο και τα 5 νησιά της χώρας. Τα νέα ραντάρ θα κατασκευαστούν στην Νότιο Κορέα από την εταιρεία LIG Nex1.
Μία ακόμα πρόταση για την αντιμετώπιση μελλοντικών επιθέσεων του βορειοκορεατικού πυροβολικού είναι η εγκατάσταση συστημάτων ακουστικών εντοπισμού HALO στα νησιά Yeonpyeong και Baengnyeong μέχρι το 2011. Ένα σημείο με ελληνικό ενδιαφέρον είναι η αποτυχία των αυτοκινούμενων πυροβόλων Κ-9 να καταστρέψουν τους βορειοκορεατικούς πολλαπλούς εκτοξευτές. Υπενθυμίζεται ότι τα πυροβόλα Κ-9 αποτελούν την τεχνολογική βάση για την κατασκευή των τουρκικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina.
Εκτιμάται ότι τα πυροβόλα δεν πρόλαβαν να ανταποδώσουν με επιτυχία τα πυρά των βορειοκορεατικών ρουκετοβόλων λόγω της αποθήκευσης τους μέσα σε bunker και λόγω της ταχύτητας με την οποία εκτελέστηκαν τα πυρά από το βορειοκορεατικό Στρατό.
Για την αντιμετώπιση της αδυναμίας αυτής ο νοτιοκορεατικός Στρατός πρόκειται να προμηθευτεί τα εποχούμενα βλήματα NLOS Spike με εμβέλεια 25 χλμ και κεφαλής HEAT, τα οποία λόγω της οπτικής ίνας που χρησιμοποιούν για την καθοδήγηση τους μπορούν να πετύχουν το στόχο με μεγάλη ακρίβεια αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή ο χειριστής μπορεί να πραγματοποιήσει διορθώσεις στην καθοδήγηση.
Συνολικά για την έκτακτη αναβάθμιση των δυνατότατων του κορεατικού Στρατού θα δαπανηθούν 263.6 δις won (229 εκατ. δολάρια) εκ των οποίων τα 56 δισ won θα είναι για την αγορά των NLOS Spike και 37.1 δισ won για την αναβάθμιση των 18 AN/TPQ-36/37 Firefinder. Τέλος 82 δις won θα δοθούν για την απόκτηση επιπλέον 20 πυροβόλων Κ-9 πέρα από τα 80 που είχαν προγραμματιστεί να αγοραστούν το 2011.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου