Διαψεύδει η πορτογαλική κυβέρνηση δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times ότι δέχεται πιέσεις από την Ε.Κ.Τ και χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να...προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο μηχανισμό, όπως συνέβη με την Ιρλανδία. «Αυτοί που στοιχηματίζουν κατά της Ισπανίας θα διαψευσθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θαπατέρο.
Στο μεταξύ σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η ψαλίδα μεταξύ ισπανικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, υπό το φόβο των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ. Την Πέμπτη η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των δεκαετών ομολόγων των δύο κρατών διαμορφωνόταν στις 256 μονάδες βάσης, ενώ στις 15 Νοεμβρίου βρισκόταν στις 195 μονάδες.
Αναδιάρθρωση σε τέσσερις φάσεις
Τέσσερις φάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους όποιου κράτους – μέλους προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος διάσωσης του, προβλέπει η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που θα συζητηθεί το Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πρόταση προβλέπει να υπάρχει ρήτρα «συλλογικής δράσης», δηλαδή συμμετοχής των ιδιωτών στο κόστος της διάσωσης, στα ομόλογα των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που θα εκδίδονται ήδη από το 2011, έστω και αν ο νόμος ευρωπαϊκός μηχανισμός οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αποδίδει στη νευρικότητα των αγορών.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε την άνοιξη έπειτα από την ελληνική κρίση. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο υποστήριξης των χωρών της ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 250 δισεκατομμυρίων ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, και έχουν κατηγορηματικά διαψευσθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βρυξέλλες πρότειναν τον διπλασιασμό στα 880 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του ταμείου δεδομένων των διαστάσεων της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα ανακοινωθεί νέος γύρος ελέγχων για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι δοκιμασίες που προηγήθηκαν δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας.
http://greece-salonika.blogspot.com/2010/11/blog-post_7351.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου