Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αλλαλούμ: Άλλα λέει η Τρόϊκα και άλλα η κυβέρνηση

Όλα αυτά που βλέπουν τα μάτια μας και ακούνε τ αυτιά μας τις τελευταίες ώρες θα μας οδηγήσουν σίγουρα στον ψυχίατρο. Οι σταθερές που γνωρίζαμε διαλύονται, ό,τι ξέραμε δεν υφίσταται κι ό,τι ακούμε είναι κάτι άλλο. Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλοι στο… ντιβάνι.
Κατ’ αρχάς είδαμε τους εκπροσώπους της τρόικας να δίνουν συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, site και ραδιόφωνα όταν μέχρι πρότινος δεν μιλούσαν σε κανέναν, ήταν ακριβοθώρητοι. Ετσι όπως πάνε μέχρι και στη… ρεπόρτερ Πετρούλα θα δώσουν συνέντευξη την επόμενη φορά. Προφανώς αισθάνονται σαν στο σπίτι τους ή σαν να κυβερνούν και πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για ότι αποφασίζουν. Μόνο που η Τρόικα αποφασίζει και διατάσσει, δεν έχει πολλά – πολλά…
Το δεύτερο και σημαντικότερο που είδαμε αλλά δεν καταλάβαμε τίποτε είναι τι θα γίνει τελικά και ποια μέτρα μας περιμένουν. Διότι άλλα λέει η κυβέρνηση κι άλλα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Κι επειδή κανείς δεν είναι ηλίθιος μάλλον σκόπιμα δημιουργείται αυτή η θολούρα. Διότι αν ρωτήσεις έστω κι έναν πολίτη σήμερα αν κατάλαβε τι μέτρα θα ληφθούν δεν θα μπορεί να απαντήσει. Τι ισχύει εν πάση περιπτώσει; Ο,τι υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι λοιποί υπουργοί που βγήκαν να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο ή αυτά που είπαν οι τροικανοί σε μια επίθεση φιλίας προς κάθε μέσο ενημέρωσης που απευθύνθηκε σ’ αυτούς και ζήτησε συνέντευξη;
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι θα ισχύσει με τις συμβάσεις εργασίας; Η Λ. Κατσέλη πανηγυρίζει γιατί λέει ότι εισακούστηκαν οι θέσεις της κι έκανε αυτό που ήθελε. Δηλαδή τι; Δε θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις; Μα εδώ η Τρόικα μίλησε ξεκάθαρα για συμφωνία που έχει υπογράψει και αποδεχθεί η Ελλάδα με το Μνημόνιο. Εδώ όλοι λένε ότι από αρχές Ιανουαρίου όχι μόνο επιχειρησιακές συμβάσεις θα ισχύουν αλλά και ατομικές. Συλλογικές τέλος και μαζί και οι… μαγκιές της κυβέρνησης.
Μήπως να μας εξηγήσει κανείς τι θα γίνει με τις μετατάξεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Η τρόικα λέει ότι οι μετατάξεις είναι προσλήψεις κι επομένως δεν μπορούν να γίνουν άλλες. Η κυβέρνηση από την άλλη λέει ότι μόνο οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα λογίζονται ως προσλήψεις οι άλλες δεν είναι. Η κυβέρνηση λέει ότι δε θα γίνουν οι 40.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα που δεν “χωράνε” με τις μετατάξεις, η τρόικα αφήνει ανοικτό κι αυτό το ενδεχόμενο.
Κάνει αγώνα, λέει η κυβέρνηση για να μη μειωθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα την ώρα που η τροικανοί προαναγγέλλουν μείωση του εργατικού κόστους.
Η Τρόικα λέει ότι είναι έτοιμη για την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη χορήγηση νέων δανείων ενώ η κυβέρνηση αν και το βλέπει θετικά λέει ότι είναι προσηλωμένη στο στόχο της. Κι ενώ όλοι βλέπουν ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και θα είναι αδύνατο το 2013 να πληρώνουμε τα χρέη μας η κυβέρνηση κάνει σα να μην καταλαβαίνει τίποτε.
Η Τρόικα το θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ άμεσα ενώ η κυβέρνηση κάνει την πάπια.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι σχέσεις με την Τρόικα είναι μια χαρά και το κλίμα θετικότατο αλλά από την Ουάσιγκτον άλλα ακούγονται. Ο,τι υπάρχει δυσαρέσκεια για πέντε υπουργούς οι οποίοι δεν ακολουθούν τις επιταγές του Μνημονίου. Λες κι αυτό είναι κακό ενώ είναι καλό να σκύβουν το κεφάλι στην τρόικα, να είναι υπόδουλη μια κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό.
Για να μην πούμε για τη βόμβα που έριξε σε συνέντευξή του ο Ντερούζ ο οποίος είπε ότι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση για τη δημιουργία task force στην υγεία η οποία θα αναλάβει να παρακολουθεί από το πώς γίνονται οι συνταγογραφήσεις μέχρι… συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Είπατε τίποτε; Διότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε μέχρι τώρα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Παρ’ ότι η Τρόικα περιέγραψε με κομψό αλλά ταυτόχρονα σκληρό τρόπο την κακή κατάσταση της οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλαγε για τις 10 προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Λόγια του αέρα δηλαδή όταν η τρόικα θα έλθει σε 90 μέρες και θέλει να δει μια διαφορετική Ελλάδα.
Μήπως να μας ενημερώσει κάποιος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου